Direct naar artikelinhoud

Nieuwe software helpt artsen drankverslaving te ontdekken

De huisarts ziet het nog veel te weinig als een patiënt te veel drinkt. Nieuwe software moet dat probleem in ons land oplossen. Na een beknopte vragenlijst ziet de dokter meteen de juiste behandeling op het computerscherm verschijnen.

Rookt u? Sport u regelmatig? Eet u gezond? Bij de huisarts zijn het vaak de eerste vragen die je voorgeschoteld krijgt. Veel minder informeert de arts naar de glazen wijn bij de maaltijd, de pinten in het weekend of het cafébezoek. Een huisarts mist driekwart van de alcoholverslavingen doordat hij niet de juiste vragen stelt, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

"In ons land is dat niet anders", zegt medisch socioloog Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen). "Huisartsen detecteren de problemen te weinig, terwijl zij net een heel belangrijke schakel zijn in de hulpverlening. Het is ook een moeilijk onderwerp om aan te snijden. Roken is altijd slecht, terwijl een glas wijn op tijd en stond helemaal geen kwaad kan. Vanaf wanneer is alcohol problematisch? Dat is niet altijd makkelijk te bepalen."

De huisartsenvereniging Domus Medica nuanceert. "Er is wel degelijk een richtlijn over alcoholmisbruik. Huisartsen weten perfect waar de grens ligt, maar het klopt dat de bewustwording beter moet", zegt woordvoerster Maaike Van Overloop. "Niet alleen bij dokters, ook bij de patiënten. Ook voor hen moet het de normaalste zaak van de wereld zijn dat hun huisarts informeert naar het alcoholgebruik."

Samen met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) werkt Domus Medica aan een nieuwe software-applicatie. "Dat is een aantal heel gerichte vragen die de huisarts kan stellen", zegt Van Overloop. "Het programma verwerkt de antwoorden, geeft een score die vertelt hoe erg het drank- of drugsmisbruik is en koppelt er een behandeling aan."

In de toekomst zouden alle huisartsen die software moeten hebben. "Het moet echt een praktische tool worden, die ook tabak en andere drugs onder de loep neemt", zegt Van Overloop. "Nu hebben we de vragenlijst getest bij huisartsen. De volgende stap is dat de softwarebedrijven die integreren in hun programma's."

Het is niet zo dat huisartsen nu helemaal niet informeren naar het alcoholverbruik. "Enkele jaren geleden hebben we een preventiegezondheidsgids gemaakt", zegt Van Overloop. "Die was specifiek gericht op mensen tussen 45 en 75 jaar. Bij hen gaan huisartsen een keer per jaar na hoeveel ze drinken. Maar nu blijft het bij 'vragen'. Voor een dokter is het niet altijd even evident om daar meteen het juiste advies of de correcte behandeling aan te koppelen."

Een huisarts die de gevaren van alcoholmisbruik kent en de juiste signalen opvangt, is van cruciaal belang. "Een huisarts is vaak de enige hulpverlener die mensen met beginnende alcoholproblemen te zien krijgen", zegt Marijs Geirnaert, directeur van de VAD. Een arts legt ook meer gewicht in de schaal. "Alcoholverslaafden luisteren vaak niet naar hun partner als die klaagt over het drinken. Als de arts aan de alarmbel trekt, komt dat harder aan."