Direct naar artikelinhoud

Belgische economie bodemt uit

De Belgische ondernemer is voor de tweede maand op rij iets minder somber geworden. Net als bij zijn Europese collega's lijkt dat een signaal dat de economie na een snelle neergang in het najaar nu uitbodemt.

Het stijgende Belgische ondernemersvertrouwenblijkt uit de rondvraag van de Nationale Bank, die sinds 1954 elke maand zo'n 6.000 bedrijfsleiders naar hun vooruitzichten polst. Uit die rondvraag distilleert de Nationale Bank haar conjunctuurbarometer. En die vinger aan de pols wijst op een uitbodeming van de economie. De barometer steeg in januari voor de tweede maand op rij licht, van -10,6 naar -9,5 punten.

Dat wil zeggen dat onder ondernemers de pessimisten nog altijd zo'n 10 procentpunt talrijker zijn dan de optimisten. Daarbij wel de kanttekening dat Belgische CEO's traditioneel mild somber gestemd zijn: het langetermijngemiddelde van de NBB-barometer sinds 2000 is minus 4 procent.

Maar positief is alvast dat de neergang gestopt is: van maart tot november was het ondernemers- vertrouwen acht maanden op rij gezakt, met vooral een stevige knik in het najaar.

De Nationale Bank geeft aan dat de verbetering in januari vooral te danken is aan de dienstverlening aan de bedrijven, zoals bijvoorbeeld uitzend- en advocatenkantoren. Dat zijn typisch conjunctuurgevoelige sectoren die het als eerste voelen dat hun collega-ondernemers de vinger van de knip halen. Daar zijn de positivo's nu met 6 procentpunt in de meerderheid.