Chinese State Grid neemt belang in Griekse netbeheerder

Het Chinese energieconcern State Grid, dat aasde op een participatie in de Vlaamse netbeheerder Eandis, haalt in Griekenland wél zijn slag thuis. Voor een bedrag van 320 miljoen euro neemt het een belang van 24 procent in de Griekse netbeheerder ADMIE, zo maakte de raad van bestuur van het bedrijf, dat deels in handen is van de overheid, bekend.

De aandeelhouders moeten op 24 november het licht op groen zetten. Maar volgens Griekse media zou dat geen problemen meer opleveren. State Grid bracht het hoogste bod uit.

Het is niet de eerste keer dat een Chinees bedrijf in Griekenland een belangrijke strategische overname doet. De havengigant China Cosco holding heeft de meerderheid van de haven van Piraeus in handen en vorige maand kondigde het Chinese CMEC aan dat het een energiecentrale gaat bouwen in Griekenland.

Privatiseringen zijn een wezenlijk bestanddeel van het Griekse programma om internationale steun te krijgen.

State Grid zou normaal ook een minderheidsbelang krijgen in de Vlaamse netbeheerder Eandis, maar het mislukken van de fusieoperatie tussen de verschillende intercommunales dwarsboomde die plannen.

Meest gelezen