Direct naar artikelinhoud

Yves Leterme krijgt Nederland over zich heen

De Nederlandse vrouwen werken te weinig, zegt Yves Leterme. Volgens de topman van de OESO remt dat de economische groei af. Een uitspraak die bij onze noorderburen voor commotie zorgt.

Onze oud-premier neemt in het Algemeen Dagblad de Nederlandse economie onder de loep. Hij merkt daarbij vooral op dat er goed 77 procent van de vrouwen met een baan parttime werkt. Dat is veel meer dan in de rest van Europa.

"Het gegeven dat zo veel vrouwen deeltijds werken zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit en dat leidt tot minder economische groei. Dat is een zwakte van de Nederlandse economie", zegt Leterme in het interview met de krant.

Zegen

In Nederland worden de wenkbrauwen gefronst bij die uitspraken. Zowel op de sociale media als in blogs halen opiniemakers aan dat het te gemakkelijk is om alle schuld dat vrouwen veel parttime werken alleen bij de vrouwen te leggen. Moet de mentaliteitswijziging niet van het andere geslacht komen? Fulltime werkende moeders worden snel als egoïsten aangezien, maar zijn mannen bereid om minder te werken, vraagt columniste Joyce Brekelmans in de Volkskrant.

Commentator Hans van Zon benadrukt in het Algemeen Dagblad dat hoge productiviteit niet zaligmakend is. Voor veel vrouwen is een deeltijdse baan een zegen, die hen gelukkiger maakt. "Dat is een gegeven dat Leterme over het hoofd ziet."

In een reactie aan De Morgen verduidelijkt Leterme zijn woorden. "Ik ben natuurlijk voor parttime werk als dat gezin en arbeid goed combineerbaar maakt. Als het een eigen keuze is. Maar vaak blijkt het geen vrijwillige keuze. Kinderopvang is een heel belangrijke factor. Als die onvoldoende of te duur is, blijven veel moeders uit noodzaak thuis. En het kan zijn dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdse banen. Waarom is er anders zo'n groot verschil tussen Nederland en vergelijkbare landen? Ik wil de schuld zeker niet in de vrouwen hun schoenen schuiven."

De adjunct-secretaris-generaal van de OESO hoopt net dat de lidstaten zich inzetten voor een betere verdeling van de gezinstaken. "Er is daar een probleem. De rolverdeling binnen het gezin is scheefgetrokken, in het nadeel van de vrouw. Het is aan overheden om dat te verbeteren. Mijn raad? Zorg voor voldoende fulltime jobs die haalbaar zijn voor moeders."

Ook in België werkt ongeveer 45 procent van de vrouwen deeltijds. Een stuk boven het gemiddelde, dat rond 30 procent ligt. Wij moeten eveneens oppassen, waarschuwt Leterme. Zorgen dat de arbeidsproductiviteit hoog genoeg blijft, is een permanent werkpunt. In België komt naast het redelijk hoge aantal deeltijds werkende vrouwen immers de hoge werkloosheidsgraad in vergelijking met Nederland.

Armoede

Daarnaast blijft parttime werken een economisch risico voor vrouwen. Bij een scheiding zitten ze sneller in de financiële problemen. Leterme: "Als vrouwen met deeltijdse banen alleen moeten instaan voor een gezin, is dat de wachtkamer van de armoede. Het armoederisico is in die situatie een stuk groter dan in een gezin met tweeverdieners. Opnieuw: deeltijdse banen hebben hun voordelen, maar absoluut ook hun nadelen. Iedereen is zich daar best bewust van."