Direct naar artikelinhoud

Opleidingen verpleegkunde op de helling

De accreditatie van de Vlaamse opleidingen verpleegkunde staan op de wip. Om in regel te zijn met de Europese norm moet de opleiding met zes maanden worden verlengd. Maar daar hangt een prijskaartje van 6 miljoen euro aan vast.

De opleiding verpleegkunde komt in gevaar door "domme Europese regels". Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto. Volgens de Europese richtlijn moeten studenten 2.300 uur stage lopen. De Vlaamse verplegers in spe doen er slechts 1.200. De extra stage-uren kunnen maar ingepland worden als de opleiding met een half jaar wordt verlengd.

Volgens Toon Martens, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), zijn de Europese regels niet aangepast aan de Vlaamse situatie. "Uit de recente visitatie blijkt de opleiding wel degelijk de noodzakelijke resultaten te realiseren", zegt Martens.

Nochtans zijn de Europese regels niet nieuw, al in september 2005 werden ze uitgevaardigd. Waarom hebben de Vlaamse hogescholen dan niet eerder ingegrepen? Martens: "Tot vorig jaar hebben we op Europees niveau geprobeerd om aan te tonen dat die 2.300 uur stage niet noodzakelijk zijn. Wij rekenen niet in studie- of stage-uren, maar in studiepunten. Toch zijn de uren blijven staan." En zo staan de opleidingen op de wip.

De laatste doorlichting van het Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) dateert van 2007, op basis van visitaties vanaf 2005. Als zij binnenkort de accreditatie intrekken, of slechts een tijdelijke accreditatie afleveren, worden de diploma's van Vlaamse studenten niet meer erkend in de rest van Europa.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) moet dus snel handelen, maar Martens vreest dat de beslissing wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. "De opleiding met een half jaar verlengen kost 6 miljoen euro. Maar op dit moment is er tijd noch geld."

Tegelijk ziet Martens nog een ander probleem. "Momenteel is er naast de bacheloropleiding nog een HBO5-opleiding die dezelfde uitkomst biedt. Wij pleiten voor de oprichting van een taskforce waarin het hoger onderwijs, het ministerie van Onderwijs en Welzijn en vertegenwoordigers uit de ziekenhuissector zetelen. Die moet dan zo snel mogelijk beslissen over de verlenging van de studieduur."

Intussen houdt het kabinet-Smet de lippen stijf. Al wil het tegelijk de suggestie weerleggen dat de problematiek wordt doorgeschoven naar een volgende regering. "We hebben verkennende gesprekken opgestart. Het heeft geen zin om daarop vooruit te lopen."