Direct naar artikelinhoud

ArcelorMittal zet vakbonden voor blok

ArcelorMittal trekt zijn investeringsplan van 138 miljoen euro voor de zogenaamde koude lijn in zijn site in Luik terug. Die beslissing kwam er nadat er geen vergelijk werd gevonden over het sluitingsplan van de twee hoogovens. Meer dan 2.000 banen zijn bedreigd.

ArcelorMittal, de grootste staalgroep wereldwijd, schroeft zijn investeringsplan in Luik terug. Officieel omdat het bedrijf geen vergelijk kon vinden met de vakbonden over de afronding van een eerdere herstructurering van de twee hoogovens (de zogeheten warme lijn) waarbij 800 mensen hun job verliezen. Meteen zien nog eens 2.000 mensen extra hun baan bedreigd.

ArcelorMittal hoopte de herstructurering voor de warme fase, waarbij een beroep wordt gedaan op de wet-Renault, voor eind oktober te kunnen afronden. Maar dit weekend werden de onderhandelingen stopgezet. ArcelorMittal eiste dat de bonden unaniem het voorliggende sociale plan goedkeurden. Slechts drie van de vier bonden wilden dat doen, waarop ArcelorMittal als dreigement de investeringen voor de koudwalserij op de helling plaatste, klinkt het bij de bonden. Een dreigement dat ze gisteren dan ook officieel maakte.

"Ondanks alle inspanningen die zijn geleverd tot zondagavond, is er geen unaniem akkoord gevonden over de afronding van de procedure-Renault tegen eind oktober", klinkt het in de mededeling van de directie. "Als gevolg daarvan en zoals aangekondigd, is het industriële plan, ondersteund door een investering van 138 miljoen euro, door de groep maandagochtend ingetrokken." De directie zegt nog dat ze de beslissing betreurt en dat ze al haar energie heeft gestoken in het bereiken van een akkoord.

Het herstructureringsplan van ArcelorMittal paste in de beslissing van de groep om eind vorig jaar zijn hoogovens in Luik te sluiten, nadat ze al maanden eerder waren stilgelegd. Dat kwam door een verminderde vraag naar staal, en een overcapaciteit in de markt. Achthonderd mensen verloren hierbij hun baan.

Met deze nieuwe wending vrezen de bonden nu echter de doodsteek voor de hele site, die nog maar een schim is uit zijn roemrijke verleden. Dat dit past in een eerder gepland scenario is een hypothese die nog gevoed wordt door eerdere verklaringen van de groep. Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers eerder deze zomer sloot het bedrijf niet uit dat er nog sites in Europa zouden worden stilgelegd of gesloten. Reden was en is de dalende vraag naar staal in Europa.

"Dat zou inderdaad zo kunnen zijn", bevestigt woordvoerder van ArcelorMittal Etienne Botton. "We betreuren dit, we hadden een constructief investeringsplan voor Luik opgebouwd, Mittal geloofde in de toekomst van Luik", aldus Botton.

De bonden zijn niet te spreken over het voornemen om de geplande investering af te blazen. "Deze dreigementen zijn schandalig en onaanvaardbaar", fulmineert David Camerini van de christelijke vakbond CSC. "Wij praten sinds donderdag informeel met de directie. Ze vraagt ons akkoord over een document dat is opgelegd vanuit de zetel in Luxemburg. Men vraagt ons dus om ons akkoord te geven alvorens te onderhandelen. Dit is nooit gezien."

Ook de socialistische FGTB reageert fel. "Het gaat hier om een unilaterale en extreem brutale beslissing van een directie die arrogant, incompetent en een schoothondje van Mittal is", klinkt het. "Voor FGTB Metaal is deze unilaterale breuk het begin van een plan van de groep Mittal: de sluiting, op termijn, van alle productlijnen in het bassin van Luik, koude en warme lijnen."

Toch komen er voorlopig nog geen acties. De bonden willen samen aan tafel tot een eensgezind standpunt komen, om dat aan de directie te kunnen voorleggen. Het bleef dan ook rustig in Luik. "We zijn hier al een en ander gewend", klonk het bij een aantal mensen in de omgeving van het bedrijf.

"Economie, Economie, economie." Dat was de kernboodschap van Waalse minister-president Rudy Demotte (PS) tijdens zijn toespraak zaterdagavond in Namen. "Alle economische indicators bewijzen dat Wallonië vooruit gaat, onder meer voor wat betreft werkgelegenheid en buitenlandse investeringen. De kracht van Wallonië hangt af van het economische dynamisme en het economische project." Twee dagen na die enthousiaste toespraak, in aanwezigheid van Premier Di Rupo (PS), maar ook van Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V), blijkt het dat Wallonië voor een nieuwe economische drama staat.