Direct naar artikelinhoud

Tolken van 'killing fields'-tribunaal in Cambodja staken

De Cambodjaanse tolken en vertalers van het internationale Rode Khmer-tribunaal in Phnom Penh hebben het werk neergelegd. Zij staken omdat zij al drie maanden geen salaris hebben gekregen. De stakers zeggen pas weer te gaan werken als hun loon wordt gestort.

Het tribunaal heeft de donorlanden gevraagd om geld voor de Cambodjaanse personeelsleden, zo'n 5,5 miljoen euro, maar tot nu toe zijn er nog geen bijdragen binnengekomen. Wel hebben enkele landen geld gegeven voor het internationale personeel, dat daardoor tot nu toe wel salaris heeft ontvangen. De Cambodjaanse medewerkers kregen in december te horen dat het tribunaal geen geld meer had om ze uit te betalen.

Het half Cambodjaanse en half internationale tribunaal is ingesteld om de misdaden te berechten die in de jaren '70 door het communistische regime van de Rode Khmer en hun leider Pol Pot zijn begaan. Tussen de anderhalf en drie miljoen mensen kwamen om, onder meer in de beruchte 'killing fields'.

Na jaren van moeizame voorbereiding konden de rechters in 2006 aan de slag. Eén zaak is tot dusver afgerond: de zaak tegen de commandant van het beruchte martelkamp 'S21'. Nu staan de drie belangrijkste kopstukken van de Rode Khmer terecht.

De processen duren al drie jaar langer dan was gepland, en de verdachten zijn zo oud dat wordt betwijfeld of zij het einde van de rechtszaak nog wel zullen halen. Bovendien bemoeit de Cambodjaanse regering zich met de processen. De animo om te betalen bij de donoren neemt daardoor alleen maar af.

De staking kan het hele tribunaal lamleggen, want tolken en vertalers zijn cruciaal voor het internationale hof. Verwacht wordt dat er wel donorgeld zal loskomen, maar de verwachtingen voor de verdere toekomst zijn somber.