Direct naar artikelinhoud

Nobelprijswinnaar Krugman looft professor De Grauwe en tackelt eurocommissaris Rehn

'Niemand heeft mij meer geleerd over de eurocrisis dan Paul De Grauwe.' Zo begint de laatste blog van Paul Krugman (foto), Nobelprijswinnaar Economie, op de website van The New York Times.

Onder de titel 'Paul De Grauwe and The Rehn of Terror' focust Krugman op het verband tussen zware bezuinigingen en de mate waarin landen bedreigd worden door de eurocrisis. "Hij (De Grauwe) bracht onder de aandacht wat iedereen over het hoofd zag: het belang van zelfvervullende schuldpaniek in landen die niet langer hun eigen munt hebben", schrijft hij.

Paul De Grauwe liet al verschillende keren verstaan dat de Europese Commissie de crisis fout aanpakt door bijna uitsluitend te focussen op besparingen. Dat het begrotingstekort oploopt wanneer de groei sputtert, zorgt er net voor dat mensen die hun baan verliezen, toch een menswaardig bestaan kunnen leiden, zo schreef De Grauwe vorig jaar nog. Bovendien heeft het tekort ook een stabiliserend effect omdat de koopkracht in de economie wordt gestoken, zo luidt de redenering. Wie elk tekort afzweert, schakelt die stabilisator uit.

Ook een recente studie, die De Grauwe schreef samen met onderzoekster Yuemei Li, wijst uit dat de Europese beleidsmakers zich te veel door verkeerde emoties hebben laten leiden in plaats van de zaken objectief te bekijken. Dat zorgde voor besparingen en bezuinigingen die de situatie juist slechter maakten. Ook in ons land woedt bij elke begrotingsopmaak en -controle dezelfde discussie: maken bezuinigingen de economie sterker of juist zwakker?

Op het einde van zijn blogpost haalt Krugman uit naar EU-commissaris Olli Rehn, die eind vorige week de economische vooruitzichten voor de 27 EU-lidstaten uit de doeken deed. Rehn blijft volhouden dat de keuze om de broekriem aan te halen wel degelijk werkt en dat de groei in 2014 weer boven de 1,4 procent moet uitkomen in de eurozone. 'The Rehn of Terror' uit de titel verwijst dan ook naar de strenge blik waarmee de Fin naar de boekhouding van de lidstaten kijkt. "Volgens Olli Rehn is het grootste probleem van bezuinigingen niet zozeer dat ze niet effectief zijn, als wel dat er economen zijn die blijven publiceren en bewijzen dat ze niet effectief zijn", stelt Krugman.