Direct naar artikelinhoud

Siamese tweeling Poetin-Medvedev verdeelt de macht

De stembusgang vindt pas zondag plaats, maar de Russische premier Poetin was gisteren al overtuigd dat hij een derde keer president zal worden. Huidig president Medvedev wordt weer premier, kondigde hij aan. Poetin zelf lonkt ondertussen al naar een vierde ambtstermijn, in 2018.

In een interview met zes correspondenten van buitenlandse kranten, onder meer uit Japan, Duitsland en Frankrijk, toonde Poetin zich gisteren zegezeker. Meteen kondigde hij aan dat hij maandag huidig president Dmitri Medvedev zal benoemen als premier. Daarmee krijgt Rusland in de komende jaren dezelfde tandem aan het hoofd van het land.

Dat het duo zijn lot aan elkaar heeft verbonden was al bekend maar Poetins hoogmoedige aankondiging dat hij ook in 2018 wil aanblijven kwam gisteren als een verrassing. Volgens zijn droombeeld zou hij dan maximum 24 jaar aan de macht blijven, al hield hij een slag om de arm. "Het zou normaal zijn, als de zaken goed gaan, en de mensen het willen", zei hij. "Maar ik weet nog niet of ik meer dan twintig jaar in het zadel zal blijven. Die beslissing heb ik nog niet voor mezelf uitgemaakt."

Aan het einde van het interview, dat breed werd uitgesmeerd op de staatstelevisie, nodigde Poetin de journalisten uit naar een ijshal waar ze mochten toezien hoe hij ijshockey speelde.

Betogen mag

Poetin toonde zich vol vertrouwen dat de protesten tegen zijn bewind zullen uitdoven. Als de indrukwekkende antiregeringsbetogingen, die sinds de omstreden parlementsverkiezingen van december op de been werden gebracht in Moskou, zich toch verderzetten, belooft Poetin ze niet te laten neerslaan. "Waarom zou ik dat doen? Ik begrijp niet waar die angst vandaan komt", zei hij. "Integendeel, Medvedev heeft net een volledig pakket wetten geïntroduceerd in het parlement die ons politiek systeem zullen liberaliseren."

Er zouden terug verkiezingen mogelijk worden van regionale gouverneurs en meer politieke partijen zouden mogen worden opgericht. Poetin vermeldde er wel niet bij dat hij zelf eerder, tijdens zijn presidentschap van 2000-2008, de democratische manoeuvreerruimte verstrakte.

Tegelijk boorde hij wel de eis van protesterende burgers om vervroegde parlementsverkiezingen te organiseren de grond in. "Nee", klonk het abrupt.

De oppositie plant voor maandag nieuwe protesten. Zij vrezen fraude om te verzekeren dat er geen tweede ronde komt, als Poetin minder dan 50 procent zou halen. Ze hekelen ook dat Poetin en Medvedev gewoon van stoel wisselen.

Aan het einde van het interview sprak Poetin ook over één van de mysteries van zijn privéleven, zijn vrouw Ljoedmila en zijn twee volwassen dochters. Zijn echtgenote werd voor het laatst in het openbaar gezien in oktober 2010, toen een ambtenaar voor de volkstelling Poetins residentie mocht bezoeken onder het toeziend oog van een horde fotografen. Volgens Poetin zal ze ook als first lady in de schaduw blijven. "De moderne media zijn meedogenloos, en niet iedereen is bereid om zich aan hen bloot te stellen", zei hij. "U kan zien dat de leden van mijn familie niet betrokken zijn in de politiek of het zakenleven. Ze zijn in niets betrokken en ik zou willen dat ze met rust worden gelaten. Dit heeft te maken met hun persoonlijke welzijn en veiligheid."