Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Het Huis van de Europese geschiedenis.Beeld Illias Teirlinck

Zoals verwacht stemde de Kamer vannacht tegen een herziening van de Grondwet die een klimaatwet mogelijk moest maken. Topanalisten van Defensie maken zich zorgen over de economische zwaktes van ons land. En ook buiten de ziekenhuizen vragen dokters steeds meer ereloonsupplementen. Pure geldzucht, of schort er iets aan het systeem? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

Wat u moet weten

1. Geen Grondwetsherziening voor klimaatwet

De plenaire Kamer heeft vannacht zoals verwacht de herziening van Grondwetsartikel 7bis niet goedgekeurd. Daarmee is de mogelijkheid om een klimaatwet in te voeren onmogelijk geworden. Voor de goedkeuring was een tweederdemeerderheid nodig, en die was er niet: enkel de MR stemde met de linkse oppositie mee.

2. Topanalisten Defensie bezorgd

Een analyse van onze veiligheidsomgeving, geschreven in opdracht van de defensietop, schetst een somber beeld van ons land. “België is een gefragmenteerd land in een fragmenterende wereld’, besluit de ‘Security Environment Review”, geschreven door in- en externe legerexperts.

“Een gemiddelde Belgische burger spendeert vandaag meer aan luxeproducten zoals dierenvoer en de loterij dan men via belastingen bijdraagt aan de defensie van zijn land.”

3. Ook buiten het ziekenhuis rekenen dokters stevig door

Wie naar de huisarts, tandarts of specialist gaat, moet vaak meer betalen dan vroeger. Meer artsen werken tegen eigen tarieven, en die tarieven zitten in de lift. In een jaar tijd stegen de ereloonsupplementen in privépraktijken met 15 procent, berekende de Socialistische Mutualiteit.

“Is er echt iets fundamenteel mis met het verloningssysteem van onze dokters?”, vraagt journalist Cathy Galle zich af. “Of is dit geldzucht? In beide gevallen kunnen we enkel hopen dat een volgende regering hier eindelijk eens werk van maakt.”

4. Gat van 8,5 miljard

Het is met deze regering-Michel niet anders dan met de vorige. Tegen eind 2019 loopt het gat in de begroting op tot 8,5 miljard euro. Dat is fors meer dan verwacht. Als nieuwe regeringen niet snel ingrijpen, loopt het tekort op tot 11 miljard euro in 2021.

5. ‘Slavenarbeid’ in Europa-museum

Het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel is een prestigeproject van het Europees Parlement. Suppoosten van het museum klagen echter steen en been: het personeel mag niet praten, niet zitten en nauwelijks drinken. “Het is een soort slavenarbeid.”

6. De brexitdag die nooit kwam

29 maart vandaag. Dat was de dag van de brexit, toch? “Al wat ik weet, is dat het morgen vrijdag is”, sprak de Conservatieve parlementariër Nigel Evans gisteren, een dag na een van de krankzinnigste dagen uit de Britse politieke geschiedenis. Wat gebeurt er op de ‘brexitdag’ die nooit kwam?

Wat u nog mag weten

7. “Groen tegen innovatie? Ik werk toch met de nieuwste gentechnologie, hoor”

Fertiliteitsarts en senator Petra De Sutter (UZ Gent) overtuigde wereldvermaard stamcelonderzoeker Cathérine Verfaillie (KU Leuven) om mee op de Europese kieslijst voor Groen te gaan staan. Net nu sommigen de partij een antiwetenschappelijk discours verwijten. “Als wetenschappers vrij spel krijgen, zouden ze de wereld niet alleen ten goede veranderen.”

Topwetenschappers Cathérine Verfaillie en Petra De Sutter.Beeld Bob Van Mol

8. Hoe goed is Billie Eilish nu écht?

Billie Eilish wordt de Stem van Generatie Z genoemd. Haar imago getuigt van veel verbeelding, haar clips verraden een liefde voor cult en underground. Vrijdag landt eindelijk haar debuutplaat. Deugt die überhaupt? Wij lichten ze even voor u door.

9. “Congo heeft geen excuses nodig”

Excuses van België voor de kolonisatie van Congo? Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil ze wel geven. Maar de Congolese Nobelprijswinnaar Denis Mukwege heeft daar geen boodschap aan. Wel aan meer Belgische hulp. “Ik vind dat België meer moet doen voor Congo.”

België zou meer kunnen doen voor Congo, zegt Nobelprijswinnaar Denis Mukwege. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat de bal in het kamp van het Congolese regime ligt.Beeld Thomas Sweertvaegher