Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Vlaamse regering neemt voor 75 miljoen euro bijkomende klimaatmaatregelen

Geert Bourgeois.Beeld Eric de Mildt

De Vlaamse regering neemt voor 75 miljoen euro bijkomende klimaatmaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois aangekondigd na afloop van de Vlaamse ministerraad. De grootste bijkomende budgetten gaan naar de energetische renovatie van sociale woningen (20 miljoen euro) en van het onderwijspatrimonium (15 miljoen euro). 

In antwoord op de klimaatbetogingen kondigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois eind januari in het Vlaams Parlement aan dat zijn regering bijkomende klimaatinspanningen zou onderzoeken. 

De regering gaat op de valreep nog een tandje bijsteken, enerzijds door een aantal maatregelen uit het VEKP versneld uit te voeren en anderzijds door 75 miljoen euro aan bijkomende klimaatingrepen in te voeren.

Het gaat om middelen uit het Vlaams Klimaatfonds. Die zullen onder meer ingezet worden voor energierenovaties bij sociale woningen (20 miljoen euro) en in het onderwijspatrimonium (15 miljoen euro). Er gaat ook 10 miljoen euro naar walstroominfrastructuur, combimobiliteit en laadinfrastructuur, 3 miljoen euro naar de vergroening van de voertuigen van De Lijn en 2 miljoen euro naar bosuitbreidingssubsidies. 

De regering richt ook een Opvolgpanel op. Dat panel moet het gevoerde klimaatbeleid evalueren en de genomen maatregelen monitoren. Het panel, dat op korte termijn zal samengesteld worden, zal ook kunnen onderzoeken welke bijkomende maatregelen de volgende Vlaamse regering zou kunnen nemen en wat de budgettaire en maatschappelijke impact is van die maatregelen.