Nederland: ‘Sinds 2011 geen interesten op bevroren Libische gelden vrijgegeven’

De voormalige Libische dictator Moammar Kadhafi. © Photo News

Was België het enige land dat Libische interesten vrijliet? België beweert van niet, en wijst onder meer naar Nederland. Maar dat land zegt dat het sinds 2011 geen interesten op bevroren gelden heeft vrijgegeven.

Matthias Verbergt

‘In Nederland worden rente/interest op bevroren tegoeden niet vrijgegeven.’ Het antwoord van Nederland op de vraag van De Standaard of het land ooit interesten op bevroren Libische gelden vrijgaf, is duidelijk. De woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Financiën voegt eraan toe dat het dat standpunt volgt ‘sinds de instelling van het sanctieregime in 2011’.

De Kamercommissie Financiën buigt zich vandaag opnieuw over de twee miljard euro die tussen 2012 en 2017 aan Libië werd vrijgegeven, opbrengsten van de 14 miljard euro die in 2011 in België door de VN werden bevroren naar aanleiding van de val van het regime van Moammar Kadhafi. In december oordeelden de VN dat ons land daarmee het sanctieregime had geschonden.

Vanackere: ‘België niet enige land’

Een van de belangrijkste overblijvende vragen is of België als enige zulke interesten vrijgaf. Een woordvoerder van de Libyan Investment Authority zei aan De Standaard dat dat het geval was. Onder meer de topman van de Schatkist, de bevoegde overheidsdienst, sprak dat al tegen.

Dat standpunt volgden ook de ex-ministers van Financiën die vandaag in de Kamer werden ondervraagd. ‘Ik ben ervan overtuigd dan België niet het enige land was’, getuigde de voormalige minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) vanochtend.

Europese vergadering

Vanackere verwees naar een interpretatie die de EU in 2011 had gegeven aan de VN-sancties - dat de interesten mochten vrijgegeven worden. Van die vergadering bestaat geen schriftelijk verslag.

Maar in een e-mail die de Belgische vertegenwoordiger na de vergadering opstelde, staat dat Italië en het Verenigd Koninkrijk ‘zo al handelen’, en dat Nederland ‘zich bevraagt over de manier waarop het hier praktisch verder mee kan gaan’.

Johan Van Overtveldt

Ook ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die na Vanackere aan de beurt kwam, beriep zich op die neerslag om zijn overtuiging te staven dat alvast die drie landen eveneens interesten hebben uitbetaald.

Nederland, dat vandaag antwoordde op vragen die De Standaard al weken geleden had gesteld, ontkracht dat nu. Het Nederlandse ministerie van Financiën laat weten dat in Nederland zo’n 50 miljoen aan Libische tegoeden bevroren staat - veel minder dan in België. Maar sinds 2011 zijn er geen interesten op bevroren gelden vrijgegeven, verzekeren onze noorderburen.

Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk

Na de Europese vergadering in 2011 stelde het Verenigd Koninkrijk een nota op dat de interesten effectief mochten worden vrijgegeven. Maar het is onduidelijk of dat ook effectief gebeurde.

Ook de bevoegde diensten in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland antwoordden niet op vragen van De Standaard of hun land Libische interesten vrijgaf. Nederland doet dat nu wel.

Vanmiddag komen Didier Reynders (MR), Koen Geens (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) nog langs in de Kamer.