© Evelyne Brouns

© Evelyne Brouns

© Evelyne Brouns

© Evelyne Brouns

© Evelyne Brouns

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Basisschool Piramide laat zijn stem horen

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Zij willen ervoor zorgen dat de stem van kinderen en jongeren tot bij beleidsmakers reikt. Ze doen dit door met heel veel jongeren en kinderen te praten en adviezen te geven die ze dan aan ministers bezorgen. Afgelopen dinsdag zijn ze bij basisschool Piramide geweest om daar een zeer constructief gesprek aan te gaan met de leerlingen van het 6de leerjaar.

Evelyne Brouns

De leerlingen werken op dit moment rond het domein mens en maatschappij binnen het vak wereldoriëntatie. Ze leren om hun eigen mening te verwoorden, dat vinden wij op school een belangrijk aspect. Met dank aan de Vlaamse Jeugdraad kregen wij de kans om in een traject te stappen rond ongelijkheid in het onderwijs. Er worden al heel veel rapporten en adviezen geschreven over ongelijkheid in het onderwijs, maar vaak spreekt men met leerkrachten, directeurs en experten. De kinderen en jongeren komen zelden aan bod, daarom vinden wij het heel belangrijk dat zij ook eens gehoord worden.

Mariame en Bram, enkele vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad, zorgden voor een leerrijke namiddag door verschillende activiteiten te organiseren. Na een korte introductie en voorstelling van de Vlaamse Jeugdraad mochten de leerlingen vertellen over hun top en flop ervaringen binnen het onderwijs. Vervolgens speelden we een spel waarbij de leerlingen konden discussiëren over de volgende stellingen: ‘Naar school gaan mag geen geld kosten’, ‘Leerkrachten moeten meer weten over het leven van hun jongeren’, ‘Blijven zitten is nutteloos’ en ‘Een sociale mix op school is belangrijk’. Ze leerden aan de hand van deze stellingen zelf te debatteren. Tot slot maakten ze in kleine groepjes nog enkele slogans voor de minister van onderwijs. Het was een zeer leerrijke namiddag. De vrijwilligers zullen de antwoorden en de slogans van de leerlingen gebruiken en omgieten in een advies. Dat zal in september worden voorgesteld aan de nieuwe minister van onderwijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer