Direct naar artikelinhoud
Film

Frans-Belgisch filmicoon Agnès Varda overleden op 90-jarige leeftijd

Agnès Varda.Beeld Photo News

De in Brussel geboren filmmaker Agnès Varda is donderdagnacht overleden, dat bevestigt haar familie aan persagentschap AFP. De ‘moeder van de nouvelle vague’ laat een divers oeuvre achter – gevuld met experimentele kortfilms, langspeeldocumentaires en feministische pronkstukken – waarvoor ze in 2017 een ere-Oscar kreeg.

“Toen ik 25 was, had ik niet meer dan tien films gezien”, zegt ze in haar autobiografische documentaire Les plages d’Agnès (2008). “Ik wilde als kind circusartiest worden. De werkelijkheid betekende weinig voor me.”

Tot het circus schopte ze het nooit, maar tijdens haar 64-jarige carrière maakte Agnès Varda wel 54 films. De Franse cineaste werd in 1928 geboren als Arlette Varda in het Brusselse Elsene. Samen met haar Griekse vader en Franse moeder vluchtte Varda twaalf jaar later naar Frankrijk om te ontsnappen aan Duitse bombardementen.

Prestigieuze prijzen

Uiteindelijk vestigt ze zich in Parijs en in 1955 debuteert de 27-jarige Varda, zonder enige vooropleiding, als filmmaker met La Pointe-Courte. Vandaag spreken kenners over de 86 minuten durende drama als een van de voorlopers van de nouvelle vague, een invloedrijke filmstroming met documentairekenmerken en een activistisch karakter.

Agnès Varda.Beeld Tim Dirven

De ‘moeder van de nouvelle vague’ liet nooit de kassa’s rinkelen, maar haalde wel verschillende prestigieuze filmprijzen binnen. Voor Le Bonheur (1965) kreeg ze een Zilveren Beer op de Berlinale, in 1985 won haar filmdrama Sans toit ni loi de Gouden Leeuw in Venetië, en in 2018 maakte haar documentaire Visages villages kans op het gouden beeldje voor Beste Documentaire.

Agnès Varda, tevens weduwe van de Franse filmmaker Jacques Demy, was negentig jaar.

Agnès Varda met kunstenaar JR (l.) en componist Matthieu Chedid (r.) in Cannes. (2017)Beeld Photo News