Direct naar artikelinhoud

Franse banken betalen voor Griekenland

De Franse banken zullen meebetalen aan een tweede noodplan voor de Grieken. Dat heeft president Nicolas Sarkozy bekendgemaakt op een persconferentie. Intussen probeerden EU-ambtenaren in Rome ook banken uit andere landen van het Franse plan te overtuigen, maar dat is voorlopig niet gelukt.

Op een vergadering in Rome probeerden Europese onderhandelaars en vertegenwoordigers van topbankiers uit te vlooien in hoeverre banken en verzekeraars bereid zijn mee te betalen aan een tweede noodplan voor de Grieken. De Europese Unie wil dat de privésector 30 van de 85 à 120 miljard euro financiert van het nieuwe noodplan dat het samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de Grieken in de steigers aan het zetten is. Dat plan vindt vooralsnog geen genade in de ogen van de ratingagentschappen, die vorige week al meldden dat ze zo'n schuldherschikking altijd als een wanbetaling van de Grieken zullen beschouwen. Waardoor de Griekse rente nog verder dreigt te stijgen, en de situatie voor Griekenland en de eurozone nog onhoudbaarder zou worden.

Gisteren meldde de Franse president Nicolas Sarkozy dat hij een akkoord met de banken had over een alternatief voor de verlenging van de looptijd van Griekse staatsschuld. De Franse financiële instellingen zijn de grootste geldschieters van de Grieken in Europa, goed voor een blootstelling aan Griekse schuld van 53 miljard euro. Details over het akkoord wilde Sarkozy niet kwijt, maar naar verluidt zou Frankrijk met zijn banken en verzekeraars overeengekomen zijn dat ze 70 cent zullen herinvesteren van elke euro die ze ontvangen uit Griekse obligaties die aflopen tussen 2011 en 2013. Daarvan zou 50 cent belegd worden in nieuw Grieks staatspapier met een looptijd van 30 jaar, 20 cent in een aandelenfonds dat als een soort vangnet dient als het toch mis zou lopen met de Griekse obligaties. Het fonds zou ook gebruikt kunnen worden door banken die slechte Griekse schuld van hun balansen af willen halen.

Aftasten

De voorwaarden van het Franse akkoord doen denken aan de operaties die in de jaren tachtig Argentinië, Brazilië en Mexico van het faillissement redden. Het komt ook tegemoet aan een belangrijke Duitse voorwaarde voor een nieuwe hulplijn aan de Grieken: een substantiële inbreng van de privésector. De Duitsers zeiden gisteren dat ze het plan zouden bestuderen.

De vergadering bij het Institute of International Finance (IIF), een belangenvereniging van banken wereldwijd, komt er aan het begin van alweer een cruciale week voor Griekenland en de eurozone. Vandaag en morgen debatteert en stemt het Griekse parlement over het herstelplan van 28 miljard euro van de Griekse premier George Papandreou. Donderdag volgt er nog een tweede lakmoesproef, als het parlement een wet moet goedkeuren die het mogelijk maakt om de hervormingen in het herstelplan sneller door te voeren dan gepland.

Als de parlementsleden het herstelplan of zijn juridische uitwerking afwijzen, zal het IMF allicht weigeren om de vijfde tranche van 5 miljard euro van het eerste Griekse noodplan volgens plan te storten op 7 juli. Ook het tweede noodplan voor de Grieken, waarover de ministers van Financiën van de eurozone zondagavond in Brussel vergaderen, komt dan op losse schroeven te staan. "Als de Grieken het herstelplan afschieten, weet niemand nog waar we uit zullen komen met de eurozone", waarschuwt een bezorgde EU-diplomaat.

Het Griekse herstelplan omvat besparingen op het overheidsbudget, hogere belastingen en de verkoop van staatseigendommen. Maar het is in Griekenland behoorlijk omstreden. Gisterochtend bestormden demonstranten nog de Akropolis in Athene - ze hingen er een veelzeggend spandoek uit met de boodschap dat 'het volk de macht heeft en nooit zal opgeven'. De komende dagen staat er ook nog een 48-urenstaking gepland uit protest tegen de besparingsplannen van de Griekse regering.

Ook politiek ligt het plan erg moeilijk. Vorige dinsdag overleefde premier George Papandreou ternauwernood een vertrouwensstemming in het Griekse parlement, en in de marge van de Europese top in Brussel liet oppositieleider Antonis Samaras eind vorige week nog duidelijk blijken dat hij zich ook tegen het herstelplan van Papandreou zou verzetten.