Direct naar artikelinhoud

Europese noodlening tilt Griekse crisis over de zomer

De financiënministers van de eurozone geven groen licht voor een lening van 12 miljard euro aan Griekenland. Daarmee kan het geplaagde Zuid-Europese land verder tot september. Banken en overheden verlengen intussen de onderhandelingen over een oplossing op lange termijn.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn het zaterdagavond eens geraakt over de uitbetaling van een lening van 12 miljard euro aan de Griekse regering. Het gaat om de vijfde schijf uit het eerste reddingsfonds van 110 miljard euro voor het land.

De komende dagen zal ook het Internationaal Muntfonds zijn bijdrage aan de schijf goedkeuren, zo heeft het IMF al laten uitschijnen. Van de 12 miljard euro neemt Europa 8,7 miljard voor zijn rekening, het IMF 3,3 miljard euro.

De uitbetaling gebeurt voor 15 juli, waardoor een dreigend bankroet van Griekenland wordt afgewend. De toekenning was algemeen verwacht, na de goedkeuring van de geëiste besparingsmaatregelen en hervormingen in het Griekse parlement.

Een akkoord over een tweede reddingspakket voor Griekenland blijft echter uit. Er is nog geen overeenstemming over hoe en voor welk bedrag de banken zullen deelnemen. De Griekse staatskas kan voorlopig verder tot september. Het lijkt erop dat de Europese beleidsmakers de hete aardappel tot dan doorschuiven.

Het tweede reddingspakket zal qua grootteorde vergelijkbaar zijn met het eerste, om Griekenland financiële ademruimte te geven tot eind 2014. De eurolanden rekenen er deze keer wel op dat ook de grote Europese banken hun duit in het zakje doen.

"De precieze modaliteiten en de grootte van de inbreng vanuit de privésector, evenals de bijkomende middelen uit overheidsbronnen zullen in de komende weken bepaald worden", zeggen de financiënministers uit de eurozone in een mededeling. Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) hebben ze nu nog een tweetal maanden om de voorwaarden voor een tweede plan te verfijnen.

Mist

De inbreng van de private sector wordt geschat op 30 miljard euro en zou volgens het meest geciteerde scenario lopen via een ingewikkelde financiële constructie. Daarbij worden binnenkort aflopende Griekse leningen omgezet in nieuw Grieks staatspapier op dertig jaar.

Hoewel de Duitse en Franse banken zich daar principieel akkoord toe verklaarden, hangt er nog veel mist rond de constructie. Zo is het nog onduidelijk of de omzetting tot afwaarderingen en dus tot verliesposten voor de banken zal leiden. Dat is van groot belang voor een bank als Dexia, dat voor 3,5 miljard euro Grieks staatspapier in de boeken heeft staan.

Volgens de internationale bankenvereniging IIF, geleid door topman Josef Ackermann van Deutsche Bank, worden "de operationele details van een beperkt aantal opties de komende periode versneld besproken".