Direct naar artikelinhoud

'We staan nog steeds nergens'

Bondscoach Marc Wilmots wil het nog steeds niet horen, maar Brazilië komt steeds dichterbij. Na de zes op zes tegen Macedonië hebben de Rode Duivels alles in handen voor de kwalificatie. Enkele vaststellingen op een rij.

Matig voetbal

Het dubbele duel met Macedonië leverde België zes kostbare punten op, maar van het voetbal van de Rode Duivels werd niemand warm. "De tijd van grote scores is voorbij", repliceert Wilmots. "Tegen Macedonië hebben we tegen een sterk defensief blok moeten spelen en dat is niet makkelijk. Vroeger hadden we gegarandeerd ons geduld verloren en waren we uit positie gaan lopen. Nu bleef de discipline behouden. We hebben een intelligente match gespeeld. Als ik zie welke mentaliteit de spelers tonen, ben ik heel tevreden. Als er al een probleem was, dan wel dat we te weinig mensen in steun van Benteke hadden. Het klopt dat we in deze campagne een paar keer geluk hadden, en dat we een paar keer een goede keeper nodig hadden, maar ook weer niet zo vaak."

Tweestrijd met Kroatië

"Ik weiger naar de stand te kijken, want we staan nog nergens", herhaalt Wilmots voor de zoveelste keer. "Mensen vragen al om tickets naar Brazilië, maar daar doe ik niet aan mee. De enige bonus die we na deze week hebben, is dat we bijna zeker zijn van de barrages. Dat zorgt niet voor euforie: het doel was niet de barrages, het doel is het WK. Dat Kroatië in de slotfase nog kon winnen in Wales interesseert me eigenlijk niet. Wij kijken enkel naar onszelf en doen ons werk."

Hazard belangrijk

Een doelpunt na een knappe actie en een strafschopgoal na een zelf afgedwongen penalty: Hazard kan mooie statistieken voorleggen na de twee matchen tegen Macedonië. De kleine aanvaller lijkt eindelijk zijn beste vorm te halen bij de nationale ploeg. Dat hij een goede voetballer is, wist ik al lang', zegt Wilmots. "Overal brengt hij gevaar. Maar het belangrijkste is wat hij doet als hij de bal niet heeft. Daarin is hij verbeterd. Hazard werkt hard voor de ploeg en vult zijn positie beter in."

Fellaini naast de basis

"Een fitte Fellaini is altijd titularis", sprak Wilmots vijf maanden geleden. De tijden zijn veranderd. Dinsdag zat de middenvelder van Everton op de bank. "Marouane heeft niet zelf gevraagd om niet te spelen", legt Wilmots uit. "Wehebben een lang gesprek gehad en denken hetzelfde. Hij is op zijn best als verdedigende of centrale middenvelder. Bij Everton speelt hij als spelmaker of tweede spits, maar die positie ligt hem minder. Fellaini begrijpt dat er anderen beter zijn in die rol. Ik heb achter de spitsen liever een type als Chadli, die me gecharmeerd heeft met zijn invalbeurt. Voor de rest is er geen probleem: wezullenFellaini nog hard nodig hebben."

Mertens niet blij

Het gezicht van Dries Mertens stond op onweer dinsdag. De flankaanvaller begreep niet waarom hij bij de rust werd gewisseld en had daar graag meer uitleg over gehad. "Ik weet niet waarom ik uitleg zou moeten geven", zegt Wilmots kordaat. "In het geval van Dries is het simpel: dinsdag was het zijn taak om de rechtsback van Macedonië moe te maken. Na de rust heb ik Eden naar links geschoven en hij heeft het werk van Dries afgemaakt."

Lukaku wacht op kans

Hoewel Benteke zowel in Skopje als thuis in Brussel onder de verwachtingen bleef, kreeg concurrent Lukaku geen speelkans. "Ik heb daar met Romelu over gesproken", legt Wilmots uit. "Het was mijn plan om hem in te brengen, maar ik had al twee wissels gedaan en wilde geen risico's nemen met Kompany, die al acht weken niet had gespeeld. Los daarvan: Lukaku maakt veel vooruitgang. Hij doet het fantastisch op training en ik zie hem als een grote concurrent voor Benteke."