Direct naar artikelinhoud

Royal Bank of Scotland moet boete van 450 miljoen ophoesten

De Royal Bank of Scotland (RBS) moet een boete van in totaal 612 miljoen dollar (452 miljoen euro) ophoesten aan verschillende financiële toezichthouders. De bank is zo de derde financiële instelling die beboet wordt voor manipulatie van de Libor, een belangrijk rentetarief dat de banken onderling hanteren. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder CFTC.

RBS moet 325 miljoen dollar aan de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), 150 miljoen dollar aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en 87,5 miljoen pond aan de Britse toezichthouder FSA, de Financial Services Authority.

De bank zegt in een verklaring dat volgens het onderzoek 21 medewerkers betrokken waren. Ook geeft de overheidsgecontroleerde bank toe dat de interne controlemechanismen zwaar gefaald hebben.

RBS is de derde bank die wordt beboet in het Liborschandaal, na Barclays en UBS. Handelaren van de betrokken banken maakten verboden afspraken bij de vaststelling van het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor.