Direct naar artikelinhoud

Strengere straffen voor wie dronken rijdt of gordel vergeet

Dronken achter het stuur kruipen of rijden zonder gordel wordt binnenkort strenger beboet. Wie herhaaldelijk tegen de lamp loopt, riskeert sneller een rijverbod. 'Preventie en een strengere aanpak gaan hand in hand', juicht het Instituut voor de Verkeersveiligheid.

De strengere straffen passen in het veiligheidsplan dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) eerder al aankondigde. De ministerraad heeft nu een wetsontwerp en een KB hierover goedgekeurd.

De huidige alcohollimiet ligt op 0,5 promille. Voor professionele bestuurders zakt die lat in de toekomst tot 0,2 promille. "Voor die chauffeurs voeren we een nultolerantie in", stelde staatssecretaris Wathelet na afloop van de ministerraad.

Wie betrapt wordt op een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille, zal daarvoor 170 in plaats van 150 euro moeten ophoesten. De zwaardere boete moet meer controles financieren, zegt Wathelet.

Onmiddellijk innen

Daarnaast kan de politie in meer gevallen een onmiddellijke inning voorstellen. Dat betalingssysteem wordt uitgebreid tot 1,2 promille voor binnenlandse bestuurders en 1,5 promille voor buitenlanders. Die laatsten moeten cash betalen, terwijl wie in België woont het bedrag kan overschrijven.

Automobilisten en passagiers die geen gordel dragen, tellen straks 100 euro neer. Op het niet correct vastklikken van kinderen onder twaalf jaar komt een boete van 150 euro te staan. Tot nog toe bedroeg die som in beide gevallen 50 euro.

De staatssecretaris pakt ook de hardleerse automobilisten aan. Bestuurders die zich in drie jaar tijd twee keer bezondigen aan dezelfde soort inbreuk riskeren een rijverbod.

De verschillende maatregelen treden normaal gezien eind 2012, begin 2013 in werking. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is alvast voorstander. "De straffen liggen in lijn met onze aanbevelingen", zegt woordvoerster Karin Genoe. "Preventie en een strenge aanpak gaan hand in hand."

Uit een tussentijdse evaluatie van de Bob-zomercampagne bleek onlangs nog dat de Belg extreem is in zijn drankgebruik. Maar liefst 72 procent van alle positieve ademtesten verried een promillegehalte van 0,8 of meer. "Wie drinkt, doet dat dus meteen stevig", stelt Genoe.

Het BIVV schaart zich ook achter de verhoogde boete voor wie te laks omspringt met zijn gordel. "Vooral achteraan in de wagen is dat nog een pijnpunt", vertelt Genoe. Uit de recentste meting blijkt dat 19 procent van de Belgen - zowel bestuurders als passagiers - vooraan niet vastgeklikt zit. Achteraan in de wagen is dat maar liefst de helft. Van alle kinderen mist 10 procent een gordel.

"De veiligheidsgordel is nochtans van levensbelang", benadrukt Genoe. "Wie niet omgegord zit, heeft bij een ongeluk vijf keer meer kans om te overlijden. Gezien de ernst van de letsels is een verdubbeling of - in het geval van kinderen - een verdrievoudiging van die boete zeker gerechtvaardigd."