Direct naar artikelinhoud

Malinwa vecht zich voorbij Anderlecht

Anderlecht maakte op het einde van 2013 een inhaalbeweging in de competitie en maakte met een vroege goal een droomstart in Mechelen. Maar uiteindelijk stond paars-wit aan het einde van de rit met lege handen.

Anderlecht eindigde 2013 met een 13 op 15. De 7 op 9 tegen Standard, AA Gent en Zulte Waregem kwam bovendien tot stand met beter voetbal. John van den Brom keek dan ook uit naar de competitiehervatting op KV Mechelen. Zijn verwachtingen werden ingelost, met een vroege goal en een half uur dominant voetbal, maar na een Mechelse tegengoal stuikte alles in elkaar.

"We hebben deze wedstrijd uit handen gegeven", zei Van den Brom. "Je krijgt de opening die je als coach en als ploeg wil met een goal na één minuut, met een goeie actie van Bruno en een uitstekende afwerking van Najar. Die start was fantastisch en paste in het beeld van onze twee weken voorbereiding. Na onze vroege goal voetbalden we oppermachtig, al hebben we daar te weinig mee gedaan.

"Toen er na een half uur een tegengoal viel, zijn we meegegaan in het enthousiasme van Mechelen. We vergaten te voetballen en moesten ook nog eens twee wissels doorvoeren. Roef heeft het fantastisch gedaan als vervanger van Proto, toen ook N'Sakala uitviel, stond Deschacht al klaar om in te vallen. Maar omdat we toen net een tweede tegengoal incasseerden, bracht ik Cyriac en gingen we met drie achteraan voetballen."

Slotoffensief

Van den Brom zette dus alles op alles, maar punten leverde dat, ondanks een flink slotoffensief, niet meer op. "Als je met Mitrovic en Cyriac gaat voetballen, heb je voorzetten vanaf de flanken nodig", weet Van den Brom. Dat hebben we te weinig gedaan. We hebben het spel gespeeld dat Mechelen wou dat we speelden. Ze wonnen wat mij betreft verdiend, maar het blijft mij een raadsel waarom we het uit handen hebben gegeven."

Van den Brom weet zo waarover hij de volgende dagen moet nadenken. "We waren goed geëindigd in 2013, dan hoop je dat je ook goed begint aan 2014. Ik had vertrouwen gegeven op basis van wat ik gezien had in de voorbereiding en had het elftal laten staan. Alles was aanwezig om er te staan. Daarom ben ik ook zo ontgoocheld in wat ik gezien heb. In de goeie aanvangs-fase hebben we het dom uitgespeeld en toen we overschakelden op opportunistisch voetbal, kwam er te weinig aanvoer. Cyriac is goed ingevallen en kende pech met die bal op de paal, maar wat we over heel de match lieten zien, was te weinig voor Anderlecht."

Paars-wit toonde naar het einde toe meer pit, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. "Vechten hoort erbij in het moderne voetbal, maar vechtvoetbal is niet de basis voor ons", aldus Van den Brom. "Als wij vechtvoetbal gaan spelen, zullen we weinig punten pakken. Wij moeten voetballend de oplossingen zoek en dat hebben we na dat eerste half uur te weinig gedaan."

Zo vergroot de kloof met leider Standard tot zeven punten en komt Club Brugge op gelijke hoogte.

Uitgerekend blauw-zwart zakt volgende week af naar het Astridpark. "We moeten winnen tegen Brugge, dat is duidelijk. Dat moesten we hier ook doen, maar dat is niet gelukt en Standard is uitgelopen. Die zeven punten zijn er straks in de play-offs slechts vier, maar we moeten zorgen dat de kloof niet groter wordt. Ik wil die kloof net verkleinen."

Voetjes op de grond

De trainer aan de overkant was net iets blijer dan Van den Brom. Frank Vercauteren heeft een stevig debuut gemaakt als trainer van KV Mechelen. Hij speelde twaalf jaar voor Anderlecht en was er ook nog eens negen jaar trainer.

"Voor mij tellen vooral de drie punten", zegt Vercauteren. "Want punten pakken is een voorwaarde om te staan waar we willen staan. Anderlecht was nochtans goed begonnen en bezorgde ons behoorlijk wat problemen. Het dwong geen open kansen af, maar had wel het initiatief. Ik was wel blij te zien dat mijn ploeg in staat was te reageren.

"Na de gelijkmaker hebben we het goed gedaan. Als Anderlecht hier ontgoocheld is vertrokken, dan is dat onze verdienste. Op het einde zijn we nog wel een keer ontsnapt, maar dat is voetbal. Ik ben blij met de mentaliteit en de reactie van mijn spelers. Maar ik zeg er meteen bij: voetjes op de grond en opgepast voor volgende week."

"Dat we de drie punten pakken tegen Anderlecht, is een surplus, maar deze wedstrijd staat niet alleen", benadrukt Vercauteren. "Ze maakt voor mij deel uit van een blok, samen met de volgende wedstrijden. Dat we nu opklimmen naar de elfde plaats is mooi, maar ik kijk alleen naar boven. Ik ben realistisch en ambitieus tegelijk. Ik ben heel tevreden, maar er rest ons nog wel wat werk."

'Frankie is van ons'

De vraag of uitgerekend winnen van Anderlecht iets speciaals is voor hem, wuift Vercauteren weg. "Waarom zou dat iets speciaals moeten zijn?", aldus de Mechelse coach. "Ik heb mijn verleden bij Anderlecht, maar ik ben nu bij KV en ik ben prof, het zou niet correct zijn om deze wedstrijd anders te beschouwen dan een andere. De relatie is niet altijd goed geweest, maar er blijft wel de band met Anderlecht. Ik zie niet in waarom ik anders zou moeten reageren omdat we nu van mijn ex-club gewonnen hebben."

De Mechelse fans konden het debuut van hun nieuwe coach alvast naar waarde schatten. "Frankie is van ons!", zongen ze luid na de zege tegen Anderlecht.