Direct naar artikelinhoud

Marc Jacobs draagt niet langer Louis Vuitton

Gisteren showde top-ontwerper Marc Jacobs voor een laatste keer bij Louis Vuitton. Na zestien jaar zit er kennelijk sleet op het commerciële succes-verhaal tussen het luxe- merk en de getalenteerde New Yorker. Jacobs' laatste show was een donkere vogelvlucht doorheen zijn carrière bij het huis.

Het was een gerucht dat tijdens de Parijse modeweek uitvoerig werd besproken: ontwerper Marc Jacobs bereidde zijn vertrek voor bij het Franse luxehuis Louis Vuitton. Eind vorige week deden velen het nieuwtje nog weg als een roddel. Twee jaar geleden zaaide een gelijkaardig bericht immers onterecht onrust bij het modevolkje. Maar toch leek er deze keer reden tot twijfel. Het relatief onbekende Franse magazineChallengespubliceerde vol overtuiging dat het ontslag van de designer al geregeld was. Een "anonieme bron uit de sector" fluisterde persbureau Reuters in het oor dat het contract van Jacobs niet vernieuwd werd. De bewijzen stapelden zich op. Toch verkeerden veel fashionista's nog in de ontkenningsfase toen ze gisterenochtend in wagens met geblindeerde ruiten naar het Vuitton-defilé gleden.

Maar wie de roze doos waar de show doorging betrad, kon niet anders dan het ergste vrezen. De grote klok die het begin van het defilé inluidde, was een verwijzing naar de enorme trein die in 2012 het decor van de wintershow vormde. De ijzeren liften waarin de modellen op en neer gingen, herkenden de aanwezigen dan weer als een verwijzing naar het Vuitton-defilé van 2011. Er waren ook twee roltrappen, zoals in de show van vorig jaar en een enorme fontein die het publiek al zag in 2010. Zelfs de pastelkleurige carrousel waarop modellen bij de lentecollectie van 2011 reden, stond er - zij het in gothic uitvoering. De donkere, dramatische sfeer van de show en de vele verwijzingen naar het verleden leken een teken aan de wand: het publiek zat te kijken naar een best of-lijstje in zwart-wit, een soort laatste trip down memory lane voor Jacobs.

Rondje groeten

Ook de collectie was er een in mineur. Van het lichte optimisme dat als een aura rond de zomercollectie van vorig jaar hing, was niets te merken. Modellen droegen donkere, theatrale hoofdtooien van pauwenveren op hun kruin. Hun silhouetten hielden het midden tussen japonnen uit een film noir van de jaren twintig en street-elementen. Dit waren nachtvlinders die zich niet in de zomerzon zouden wagen. Jacobs kwam nog een rondje groeten, vederlicht op witte sneakers.

Nog voor de massa naar buiten stroomde, lichtten smartphones op in de donkere zaal: vakbladWomen's Wear Dailybevestigde wat iedereen ondertussen al wist: Jacobs stopt als creatief directeur van Louis Vuitton. De wonderboy van de modewereld wil zijn volledige aandacht richten op zijn eigen label, Marc Jacobs. Luxegigant LVMH, dat ook Vuitton in zijn portefeuille heeft, bezit 96 procent aandelen van het merk.

Halve nerd

Jacobs en zijn zakenpartner Robert Duffy willen het merk nu op de beurs brengen. Eerder dit jaar stelde de ontwerper ontwerpster Luella Bartley samen met designer Katie Hillier aan om de artistieke directie van zijn goedkopere lijn 'Marc by Marc Jacobs' te gaan leiden. Zo kon hij zich "volledig op zijn eigen merk focussen".

Jacobs werkte zestien jaar voor luxemerk Vuitton. In de jaren negentig deed de New Yorker, toen hij er nog bijliep als een halve nerd, stof opwaaien bij het in slaap gedommelde Vuitton. Het Franse merk was vooral bekend om zijn luxueuze, lederen reiskoffers, niet om spannende mode. Jacobs' spectaculaire shows brachten het huis in de aandacht van de modewereld. Niemand balanceerde met zoveel succes op de koord tussen trends en theater, tussen kostuums en fashion. Kers op de taart waren zijn succesvolle samenwerkingen met kunstenaars als Stephen Sprouse (2001), Takashi Murakami (2005), Richard Prince (2007) and Yayoi Kusama (2012). Het luxemerk dat jarenlang enkel werd gekocht door rijke klanten die op zoek waren naar betrouwbare kwaliteit, produceerde nu tassen met graffitiletters in fluotinten.

De nieuwe aandacht voor het merk loonde: De samenwerking met Murakami alleen leverde een omzet op van 300 miljoen dollar. Louis Vuitton kon elk jaar groeicijfers van meer dan 10 procent voorleggen. Volgens het bedrijf verviervoudigde hun omzet na Jacobs' komst. Vooral in Azië groeide het merk aan een sneltempo.

De laatste jaren daalde de groei echter met de helft. Het Franse modehuis had niet voorzien dat consumenten niet langer op zoek zouden gaan naar merken met grote logo's. Rijke klanten willen tegenwoordig authentieke luxe, zoals dure tassen zonder schreeuwerige merknaam. Vuitton wil daarom terug naar zijn roots als luxeproducent van reiskoffers.

Nog geen opvolger

Officieel is er nog geen opvolger voor Jacobs aangewezen, maar analisten kijken in de richting van Nicholas Ghesquière. VolgensWomen's Wear Dailyis de kans groot dat de Franse ontwerper met Belgische vader voortaan voor het huis gaat tekenen. Ghesquière deed het Vuitton-kunstje van Jacobs na met Balenciaga, een Spaans merk dat hij liet groeien tot de lieveling van vele fashionista's.

Bovendien is de designer goed bevriend met Delphine Arnault. Zij staat aan het hoofd van Louis Vuitton en is de oudste dochter van Bernard Arnault, de oprichter van LVMH en de rijkste man van Frankrijk. De vraag blijft echter of Ghesquière de juiste man is om Vuitton weer aan zijn oude, luxueuze en weinig spannende imago te helpen.

Geboren in 1963 in New York

Na zijn opleiding kunsthumaniora studeert hij mode aan de kunstschool Parsons. Hier krijgt hij de Design Student of the Year-prijs

In 1986 start de kersverse designer samen met zakenpartner Robert Duffy eigen label: Marc Jacobs

Hij gaat ook aan de slag als ontwerper voor de Amerikaanse Perry Ellis

In 1997 gaat hij na maanden van onderhandelen aan de slag als creatief directeur van Louis Vuitton

Een dag na de Vuitton-show van 2007 laat een uitgeputte Jacobs zich opnemen in rehab

In 2012 steunt hij Obama tijdens de campagne en ontwerpt een T-shirt die geld moet inzamelen

Verlaat Louis Vuitton in oktober 2013

Na zijn laatste show komt Marc Jacobs nog snel even groeten. Hij werkte zestien jaar voor Louis Vuitton.