Direct naar artikelinhoud

Vlaamse omroepen dagen Bhaalu voor de rechter

De VRT, SBS Belgium en Medialaan trekken naar de rechter om Bhaalu van de markt te laten halen. De videorecorder schendt volgens de zenders alle wettelijke bepalingen.

Een 'videorecorder van de toekomst' waarmee je alle tv-programma's van de voorbije maand kunt terugkijken, zonder dat je die hoeft te programmeren. Bhaalu slaat alle programma's automatisch op in de cloud. Het ei van Columbus leek gevonden toen Bhaalu eind november zijn dienst lanceerde. Alleen bleek er flink wat modder aan dat ei te hangen: Right Brain Interface, het bedrijf achter Bhaalu, had geen toestemming van de zenders om hun tv-programma's zo aan te bieden.

Hoeft niet, stelden Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Het duo, dat in 2009 hun technologiebedrijf Metris verkocht aan het Japanse Nikon, oordeelt dat Bhaalu een moderne videorecorder is. De opnames vallen volgens hen dan onder het recht van de thuiskopie, waarvoor je geen toestemming moet krijgen.

Daad bij het woord

Nonsens, vonden de omroepen toen al. Bhaalu is geen product, maar een dienst, en daarvoor heb je wel de toestemming van de omroepen en auteursrechthebbenden nodig. Zij vinden een dienst als Bhaalu pure diefstal omdat die geld verdient met hun tv-programma's, zonder daar zelf enige vergoeding voor te betalen.

Nu voegen de omroepen ook de daad bij het woord en stuurden Medialaan (VTM, 2BE, Jim), VRT (Eén, Canvas) en SBS Belgium (VIER, VIJF) een gezamenlijke dagvaarding naar Right Brain Interface. In eerste instantie eisen ze bij de Antwerpse Rechtbank van Koophandel een stakingsvordering wegens inbreuk op het auteursrecht, zodat Right Brain Interface moet stoppen met het verkopen van Bhaalu. Daarna willen de drie omroepen ook nog een procedure ten gronde opstarten, waarbij ze ook een schadevergoeding zullen vorderen. Ten slotte zullen ze ook een klacht indienen bij de Vlaamse Regulator voor de Media.

Bij Bhaalu blijft men achter hun standpunt staan. "De vordering is zelfs positief nieuws", reageert Philip Vandormael. "Nu zal duidelijk worden dat wij niets illegaals doen." Volgens Vandormael gaat de verkoop van Bhaalu prima, maar schrikt de juridische onzekerheid veel klanten af. Bovendien weigeren de VRT en Medialaan om radiospotjes van Bhaalu uit te zenden. De omroepen voelen zich echter gesterkt in hun eis nadat een rechtbank in München zich begin vorige maand al uitsprak. RTL had Bhaalu om dezelfde reden voor de rechter gedaagd als de Vlaamse omroepen en kreeg gelijk in kort geding. Bhaalu mag in Duitsland de vijf zenders van RTL niet meer aanbieden.

Ook andere zenders en producenten volgen het dossier met argusogen. Enkele buitenlandse omroepen, waaronder de NOS, en Amerikaanse studio's bestuderen het dossier. Ook TV Vlaanderen heeft al een kortgeding aangespannen tegen Bhaalu omdat het bedrijf het tv-signaal van TV Vlaanderen zou gebruiken voor het aanbieden van zijn dienst aan zijn klanten. Bhaalu ontkent dat en zegt dat het ook het signaal van Telenet, Belgacom en andere operatoren gebruikt.

Signaalintegriteit

Minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) gaf al te kennen dat Bhaalu de toestemming van de zenders moet hebben. Tijdens een discussie in het Vlaams Parlement verklaarde ze dat Bhaalu volgens haar onder het nieuwe decreet inzake signaalintegriteit valt. Dat decreet bepaalt dat distributeurs geen nieuwe dienst mogen aanbieden zonder toestemming van de zenders. Op die manier wil het decreet de auteursrechten van de zenders, productiehuizen en andere betrokkenen beschermen.