Direct naar artikelinhoud

Bruine kroeg Au Daringman in Brussel behoort tot beste cafés ter wereld

Au Daringman, een bruine kroeg in de Vlaamsesteenweg, hartje Brussel, is door de Britse krant The Guardian opgenomen in een lijst van beste cafés ter wereld. Of uitbaatster Martine Peeters daar blij mee is, weet ze nog niet zo zeker.

"Er is nauwelijks plaats voor veertig man, en dat maakt het net zo leuk", aldus The Guardian over Au Daringman. Het café wordt hiermee uitgeroepen tot Best Belgian Beer Bar. "Naast een goede selectie aan trappistenbieren en uitzonderlijke biersoorten (zoals Gageleer) ontdek je er een artistieke (maar niet 'arty') en een gezonde oncommerciële houding."

Au Daringman is genoemd naar boksclub Daring Brussel. Tot in 2000 was het eigendom van Jean Ghyselinck, in de buurt beter bekend als Jean Moustache. "De man was bijzonder rechts", zegt zaakvoerster Martine Peeters. "Er hingen vlaggen van het vreemdelingenlegioen in het café en affiches van schietclubs. De man was erg eigen-volk-eerst, maar ook sociaal bewogen. Hij was geliefd in de buurt. Zijn klanten, al wat oudere mensen, zijn beginnen wegblijven toen ze merkten dat er in hun café niet meer werd gelachen om hun Marokkanenmoppen."

De kachel, de kachelpijp, het houten interieur, de Stella Artois-reclame: het dateert allemaal uit de tijd van Jean Ghyselinck. Zelf heeft de man weinig meegekregen van de transformatie van zijn café tot bruine kroeg voor een overwegend Nederlandstalig artistiek publiek. Hij was ernstig ziek en overleed twee maanden na de overname. Martine Peeters heeft aan het interieur zo goed als niets veranderd. "Het was gewoon oké zo, we hebben de bekleding van de zetels vervangen en vooral eens hard schoongemaakt. En de affiches van de schietclub weggehaald. We hebben ook geïnvesteerd in de toiletten."

De zaakvoerster was in eerste instantie vereerd met de vermelding in The Guardian, maar na 24 uur lijkt dat gevoel al grotendeels te zijn weggeëbd. "Ik heb een heel fijn cliënteel en wil dat graag zo houden", zegt ze. "Zaterdag was er opeens al een groep van twintig mensen, allemaal druk pratend over the best beer bar in Belgium. Ik heb sorry gezegd tegen die mensen en gevraagd om elders wat te gaan drinken. Zulke grote groepen: dat gaat echt niet. De sfeer in het café dreigt hier onder te gaan lijden. De vermelding valt toevallig samen met de kerstmarkt, het valt te vrezen dat we zullen worden gezien als een toeristische attractie, en daar zit ik dus niet echt op te wachten. Het café mag geen apenkooi worden. Dat is het ergste wat ons café kan overkomen, dat het huidige cliënteel zich er niet meer op zijn gemak zou voelen."

Behalve Au Daringman halen nog drie andere Belgische cafés de lijst: Waagstuk in de Antwerpse Stadswaag, Onverwacht Geluk in de Gentse Burgstraat, en Fiere Margriet, aan het Margarethaplein in Leuven.

De adressen staan in de lijst met de beste bars in de Verenigde Staten, Mexico, Groot-Brittannië, Duitsland en de steden Parijs, Warschau en Tokio.