Direct naar artikelinhoud

Kerstraket moet ster van Kim Jong-un hoogte in jagen

Noord-Korea is van plan in de twee weken voor Kerstmis een nieuwe raketproef te doen. Het projectiel zal mogelijk rond 17 december de hemel in gaan - de eerste sterfdag van Kim Jong-il, de vader van de kersverse leider Kim Jong-un. Kim senior overleed eind vorig jaar na een lange ziekte.

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldde zaterdag dat de lancering gepland staat tussen 10 en 22 december. Een geslaagde raketlancering zou een welkome afsluiting zijn van een markant jaar voor de nieuwe leider. Kim Jong-un, wiens leeftijd nog steeds officieel geheim wordt gehouden - hij is waarschijnlijk 28 of 29, ofwel de jongste leider ter wereld - staat deze maand een jaar aan het roer van de meest verpauperde pariastaat van Azië.

Un wordt sinds hij eind vorig jaar de positie van zijn vader overnam omringd door getrouwe veteranen uit het leger en de Koreaanse arbeiderspartij. Opvallend in zijn debuutjaar was dat hij soms een menselijker gezicht toonde dan zijn vader en grootvader, de kopstukken van de stalinistische Kim-dynastie die het land sinds de Tweede Wereldoorlog bestierden.

Zo trouwde hij, een gebeurtenis die werd omlijst met voor Noord-Koreaanse begrippen opmerkelijk romantische foto's van het nieuwe toppaar. Onder het regime van zijn vader, die er een reeks concubines op na hield, was er nooit een duidelijk zichtbare first lady in Noord-Korea.

Ook op economisch terrein liet de jonge Kim van zich spreken. Afgelopen zomer kondigde hij aan dat zijn land economische hervormingen naar het voorbeeld van China wil doorvoeren. Dat zou betekenen dat de Noord-Koreanen meer ruimte krijgen om eigen bedrijfjes op te zetten, waardoor de welvaart kan stijgen. Door de ouderwetse commando-economie is er al jaren een tekort aan allerlei dagelijkse consumptieartikelen, terwijl ook regelmatig voedselhulp nodig is.

Propaganda

In de staatsmedia wordt tegelijkertijd duchtig aan Kim Jong-uns reputatie getimmerd. Zo wordt de eind-twintiger inmiddels aangeduid als 'opperste leider' en verschijnen de eerste reusachtige propagandaleuzen waarin hij, net zoals zijn vader en grootvader, luide wordt geprezen.

'Lang leve generaal Kim Jong-un, de schitterende zon', meldt bijvoorbeeld een tekst die, 500 meter lang, onlangs op een heuvel bij de grens met China zichtbaar is geworden.

Wat de jonge opperste leider echter nog mist, is een opvallend militair wapenfeit. Hij is inmiddels tot de hoogste militaire functies verheven, maar terwijl zijn vader er niet voor terugschrok om onverwacht kernproeven te doen, een Zuid-Koreaans marineschip aan te vallen of een zuidelijk eiland te bestoken, kan junior tot op heden slechts op een ballistische afzwaaier bogen.

Mislukte lancering

Want het afgelopen voorjaar mislukte de eerste raketlancering onder het Un-regime. Tot schrik van de raketgeleerden van het Noord-Koreaanse leger ging het al een paar minuten na de lancering fout. Pyongyang erkende later met het schaamrood op de kaken dat de raket van haar geplande traject was afgeweken en in een te lage baan om de aarde verzeild was geraakt.

Noord-Korea zegt dat de lanceringen bedoeld zijn om een communicatiesatelliet in de ruimte te brengen. Maar Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan trekken die vreedzame bedoelingen in twijfel. Volgens hen gaat het om tests van een lange-afstandsraket die moet worden uitgerust met een kernlading, waarmee Pyongyang niet alleen zijn buurlanden maar ook de VS wil kunnen bedreigen.

VN-resoluties verbieden dat Noord-Korea zich bezighoudt met de ontwikkeling van kernwapens en langeafstandsraketten.

Ook China bezorgd

China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft zijn buurland gewaarschuwd na de bekendmaking van het plan voor een nieuwe raketproef.

"We zijn ernstig bezorgd door deze aankondiging", meldde een woordvoerder van de regering in Peking zondag. "Noord-Korea heeft het recht op een vreedzaam gebruik van de ruimte, maar dat recht wordt beperkt door resoluties van de VN-Veiligheidsraad."