Direct naar artikelinhoud

Italië kiest tussen onpopulaire spaarkoers en politieke chaos

Ook vandaag nog kunnen de Italiaanse burgers hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen. De uitslag kan belangrijke gevolgen hebben voor de eurozone.

In wat zonder meer een van de spannendste verkiezingen van de jongste jaren is, kiezen de Italianen (gisteren en vandaag) de partij die het roer van premier Mario Monti moet overnemen. De stembusgang verloopt in een context van economische crisis, diepe ontgoocheling in de klassieke partijpolitiek en groeiend verzet tegen Monti's forse besparings- en hervormingsbeleid.

Hoewel de voormalige EU-commissaris en professor economie ook zelf kandidaat is, mist hij charisma en voerde hij een belabberde campagne.

Monti's erg rigide inleveringsdiscours werd met name op de korrel genomen door oud-premier Silvio Berlusconi. Berlusconi was de voorbije twintig jaar alomtegenwoordig op het Italiaanse politieke toneel en voerde een beleid dat critici als desastreus afdoen. Toch slaagde hij erin zich opnieuw in de kijker te werken en zette hij een campagne neer die vriend en vijand met verbazing sloeg.

Berlusconi ging fel tekeer tegen Europa en de euro, hij beloofde een nieuwe reeks belastingverlagingen en zei bereid te zijn het premierschap zo nodig aan een partijgenoot over te laten.

Eveneens populistisch en vanavond mogelijk dé verrassing van de stembusgang is Beppe Grillo, een komiek uit Genua die de jongste dagen complete stadspleinen op zijn hand kreeg onder het motto dat de gevestigde politiek rot tot op het bot is. Grillo versnijdt linkse en rechtse ingrediënten, hecht grote waarde aan vrij internet en heeft een hekel aan de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zijn betoog sprak vooral hoogopgeleide jonge mannen zonder baan aan. Als de opiniepeilingen het bij het rechte eind hebben, dan is de overwinning weggelegd voor de coalitie van Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse Partito Democratico. Bersani belooft meer aandacht voor de sociale uitwassen van het besparingsbeleid, maar geldt niettemin als de politicus die het loyaalst staat tegenover Monti. Gesteld dat zijn meerderheid in Kamer en Senaat al te krap is (of dat hij in de Senaat geen meerderheid haalt), een waarschijnlijke uitkomst, dan zal Bersani zijn lot vermoedelijk met dat van de demissionaire premier verbinden.

Hoe dan ook zit de vrees voor een zwakke regering er diep in. Nieuwe chronische instabiliteit in Italië, de op twee na grootste economie in de eurozone, dreigt het vertrouwen in de Europese eenheidsmunt verder aan te tasten en weer koorts te veroorzaken op de financiële markten.

De Italiaanse stemlokalen bleven gisteravond open tot 10 uur. Vanaf 7 uur vanmorgen kunnen burgers die hun stem nog niet uitbrachten nog naar de stembus. Om drie uur vanmiddag sluiten de bureaus, waarna de eerste exitpolls verwacht worden. De definitieve uitslagen zullen later op de avond bekendraken.

De kiesverrichtingen verliepen gisteren grotendeels normaal. Eén incident deed zich in de noordelijke stad Milaan voor, waar een groep vrouwen met ontblote borstenfel protest voerde tegen Silvio Berlusconi. Tegen de vroegere premier loopt nog altijd een proces voor de relatie die hij met een minderjarige prostituee zou hebben gehad. De vrouw, Ruby genaamd, was op een van 's mans bunga-bungafeestjes opgedoken.