Direct naar artikelinhoud

Allesbehalve excuustruus

Met Michèle Sioen kiest het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) voor het eerst voor een vrouw aan het hoofd van een heus mannenbastion. Sioen is een warme dame die het klappen van de zweep kent.

Volgend voorjaar verstrijkt het mandaat van huidig voorzitter Pierre-Alain De Smedt en vanaf mei neemt Michèle Sioen (48) als eerste vrouwelijke voorzitter de fakkel over bij de interprofessionele werkgeversfederatie. Dat werd unaniem beslist binnen de raad van bestuur van het VBO.

Sioen is momenteel vicevoorzitster van de werkgeversorganisatie, die een heuse mannenclub mag genoemd worden. Als signaal naar de buitenwereld komt haar aanstelling dan ook positief over. Maar Sioen catalogeren als excuustruus zou een aanfluiting van haar capaciteiten zijn.

Ze studeerde economische wetenschappen in Antwerpen en verdiende eerder al haar strepen als voorzitter van textielfederatie Fedustria Wallonië en Brussel. Een Vlaamse die de Waalse vleugel leidde. "Moet het nog gezegd dat ze perfect tweetalig én diplomatisch is", klinkt het binnen de textielfederatie.

Die diplomatische eigenschappen kon ze ook goed gebruiken als voorzitster van het Sociaal College binnen wat toen nog Febeltex heette. Vanuit die positie gaf ze mee vorm aan alle sociale thema's en de CAO-onderhandelingen binnen de sector. Vandaag zetelt ze nog in de raad van bestuur van Fedustria, en heeft ze bestuursmandaten in die van Belgacom, ING België en D'Ieteren. Een vrouw met een ruim netwerk.

Dicht bij personeel

Maar bovenal is ze de CEO van de beursgenoteerde textielgroep Sioen Industries. Ze nam in 2005 het roer over van het familiebedrijf, dat wijlen haar vader Jean-Jacques op de kaart had gezet als specialist in technisch textiel.

Sioen zette het innovatieve beleid van haar vader succesvol verder. De groep, met een omzet van zowat 323,5 miljoen euro, telt vandaag 4.600 werknemers. Met als voornaamste vestigingen het hoofdkantoor in Ardooie en kantoren in Tunesië en Indonesië.

Een vrouw van de werkvloer, die dicht bij het personeel staat. Een competente, zelfs warme vrouw, die er echter niet voor terugdeinst om knopen door te hakken. "Zelfs als die keihard zijn", klinkt het in vakbondskringen.

Tegen vrouwenquota

Een vrouw met een mening ook. Zo is Sioen uitgesproken tegen quota voor meer vrouwen aan de top. "Ik ben er uiteraard voorstander van om vrouwen te pushen en ik vind die discussie over quota positief. Maar ik ben tegen geforceerde benoemingen. Er zijn vandaag te weinig vrouwen met voldoende ervaring aan de top", zei ze daarover. Al wil ze niet als rolmodel geportretteerd worden.

Ze kent het klappen van de zweep en bedient zich niet van goedkope slogans: "België heeft industriële activiteit nodig. Die creëert welvaart. Maar het is niet makkelijk. De politici moeten iets doen. Toch heeft ook België troeven. Je vindt hier heel gemotiveerde medewerkers. De Belgen willen vooruit."