Direct naar artikelinhoud

N-VA intern verdeeld over Antwerps park

Het Antwerpse stadsbestuur onder Bart De Wever (N-VA) en N-VA-districtsvoorzitter Zuhal Demir staan tegenover elkaar in het dossier van het Harmoniepark. Het stadsbestuur bekrachtigt vanavond het ruimtelijk uitvoeringsplan waardoor het park deels bouwzone wordt. Tegen de zin van Demir, die de groene long absoluut wil behouden.

Met spandoeken als 'Geen beton in onze gazon' protesteerden de buurtbewoners van de Antwerpse Harmoniewijk vrijdag nogmaals tegen de plannen voor 'hun' park. Ze pikken het niet dat een deel van het Harmoniepark in het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt omgevormd tot woonzone. Er is sprake van dat het koetshuis en het sportveldje in het park in de toekomst moeten wijken voor een flatgebouw van vijf verdiepingen.

Opvallend: de buurt kan rekenen op de steun van het districtscollege, onder wie N-VA-districtsvoorzitster Zuhal Demir en N-VA-districtsschepen Paul Cordy. "Het is niet verstandig om het weinige groen in de stad weg te halen om er bouwzone van te maken", zegt Demir. "Als je als stad gezinnen met kinderen wil aantrekken, moet je ook in plekken voorzien waar ze buiten kunnen vertoeven. Het park zit afgeladen vol in de zomer. Een stad moet leefbaar zijn."

Het districtscollege roept het Antwerpse stadsbestuur dan ook op om het Harmoniepark uit het RUP te halen, en het als volledige parkzone in te kleuren. "Wij staan dicht bij de buurtbewoners en dienen de belangen van de wijk. Op stedelijk niveau spelen soms andere belangen." Demir beseft dat het advies van een districtscollege niet bindend is. "De stad beslist, maar ik geloof in het overleg."

Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening, ziet het anders: "Dit dossier is wat je noemt een no brainer. Alle bezwaren zijn weerlegd, het RUP wordt bekrachtigd."

De stad belooft wel om "voorlopig" geen bouwvergunning te geven als de buurt het perceel mee netjes houdt. In 2015 zou de toestand geëvalueerd worden. Maar daarmee zijn de buurtbewoners verre van gesust: wat bedoelt men met 'voorlopig'? En wat na 2015? "Daarvoor is het nu nog te vroeg", zegt Van de Velde. "Het plan is om van dat deeltje ooit woonzone te maken, maar op een deftige manier. Men spreekt nu van dat flatgebouw, maar dat lijkt ons nu ook te massief. Het is gewoon een kwestie van wederzijds vertrouwen."

Cordy: "Dat er voorlopig niet gebouwd zal worden is positief, al willen wij nog een stap verder gaan. In ons advies vragen we dat het als parkzone wordt ingekleurd, al weten we dat dat juridisch niet eenvoudig is." Demir: "Met het district hebben we een miljoen euro uitgetrokken voor de heraanleg van het park. Als dan blijkt dat op een deel binnen pakweg vijf jaar gebouwd wordt, is dat voor niets geweest. Dat zou toch slecht bestuur zijn?"

Maar het stadsbestuur laat zich niet vermurwen. "Wij zien de meerwaarde voor de buurt: nu is er op die hoek een sportveldje en een koetshuis naast een hogere wachtgevel, het ziet er niet zo netjes uit", zegt Van de Velde. "Als alles klaar is, zal de buurt de pluspunten en het behoud van groen wel merken. We zijn blij met het advies van het districtscollege, maar dit blijft een stedelijke bevoegdheid. Wij hebben onze rol te spelen en zullen die ook spelen op een manier die wij het beste vinden."