Direct naar artikelinhoud

Geweld tegen homo's amper bestraft

Homofobe incidenten worden in België nog steeds niet streng bestraft. Van de 26 dossiers die de voorbije drie jaar hun weg vonden naar de parketten werden er 17 geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Er zijn ook weinig dossiers die het parket bereiken. Dat terwijl het aantal aangegeven feiten bij de politie de jongste jaren is toegenomen van 34 in 2008 tot 85 in 2012.

Het hoge aantal seponeringen is opmerkelijk. Na de moord op de 32-jarige Ihsane Jarfi in Luik lanceerde de regering in januari vorig jaar een nationaal actieplan tegen homogeweld. "Maar dat is werk voor de lange termijn", zegt Margaux Donckier, woordvoerster van Turtelboom. "Pas op 13 december is er een omzendbrief naar politie en justitie verstuurd. Die moet nog volop worden geïmplementeerd. Het is dus logisch dat het plan vooralsnog geen impact heeft gehad."

Voortaan zal elke zone en arrondissement een referentieagent en -magistraat tellen. Deze houdt zich specifiek bezig met homofoob geweld, waardoor de parketten hopen dat er meer aangiftes zullen worden gedaan.

Michiel Vanackere, woordvoerder van jeugdbewegingskoepel Wel Jong Niet Hetero, stelt dat slachtoffers ook hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. "Politie en parket hebben een te negatief imago, wat homo's ontmoedigt om klacht neer te leggen. Dit mag niemand afschrikken, ook omdat de perceptie vaak niet strookt met de realiteit."

Volgens Vanackere kunnen we alleen door meer aangiftes een realistisch beeld krijgen van het homofobe geweld in ons land. Een pas ingediend wetsvoorstel dat slachtoffers toelaat om anoniem aangifte te doen, zou daarbij helpen. "Vaak heerst er schroom om naar de politie te stappen. Het is slachtoffers ook niet te doen om een schadevergoeding, maar wel om erkenning van wat hen is overkomen."