Direct naar artikelinhoud

Schietpartij blijkt spelletje Russische roulette

Een 17-jarige jongen heeft zaterdagnacht tijdens een feestje in Goutroux bij Charleroi een kogel in het hoofd gekregen. De 18-jarige schutter, geen onbekende voor het gerecht,had zichzelf uitgenodigd en wilde Russische roulette spelen. Eerst plaatste hij zijn vuurwapen tegen zijn eigen hoofd, daarna richtte hij het op de andere aanwezigen. Daarbij loste hij een schot, dat het slachtoffer in het hoofd raakte. Die is met een zware hersenbloeding opgenomen in het ziekenhuis van Charleroi.

Twintig kilometer van Brussel leidt tot file

Zaterdag ging de inschrijving voor de 20 kilometer van Brussel van start, en dat zorgde voor een file 's ochtends voor het bureau van de organisatie. Wegens de kou besliste de organisatie om de kantoren al te openen om 7.45 uur. Bijna 35.000 mensen hebben zich sinds zaterdagmorgen ingeschreven. Via het internet is inschrijven niet meer mogelijk. Vandaag tussen 9 en 18 uur gaan de laatste rugnummers de deur uit. De 20 kilometer van Brussel vindt plaats op 26 mei.

Zes ton afval geruimd op Noordzeestrand

Ondanks de koude daagden gisteren zo'n 1.000 vrijwilligers op aan de Belgische kust om grote schoonmaak te houden op het strand. De wereldwijde strandopruimactie werd al voor de achttiende keer georganiseerd. De organisatoren willen met hun actie de aandacht vestigen op de tien miljard kilo plastic die elk jaar in de oceanen belandt. Vorig jaar haalden 55.000 vrijwilligers in 44 landen 28 volle autobussen afval van het strand. België verzamelde toen 7,6 ton afval.

50.000 bezoekers op 'Dag van de ambachten'

Naar schatting 50.000 bezoekers hebben zondag deelgenomen aan de zevende editie van de 'Dag van de ambachten', waar 624 ambachtslui een inkijk gaven in hun atelier. Dat is een pak minder dan vorig jaar, toen de opkomst 76.000 mensen telde.

Meer dan 50 beroepen waren vertegenwoordigd, waaronder keramisten, ontwerpers, chocolademakers, siersmeden. De bedoeling van de dag is de ambachten te promoten en te herwaarderen.

'Mars voor het leven' voor gewetensvrijheid

Vijfhonderd mensen namen deel aan de 'Mars voor het leven', waarin de gewetensvrijheid van artsen centraal staat. Volgens de actievoerders, die tegen abortus en euthanasie zijn, willen verschillende Belgische parlementsleden sinds de euthanasiewet dokters de vrijheid ontnemen om patiënten in eer en geweten te behandelen. Het collectief wil met de actie het recht verdedigen van het personeel in de gezondheidszorg om te handelen naar zijn beste oordeel en vermogen.