Direct naar artikelinhoud

Auto's te snel total loss verklaard

Verzekeraars verklaren wagens na een ongeval soms total loss, ook al zijn die technisch en economisch nog perfect herstelbaar. Dat zegt de vzw Verenigde Carrossiers. "Verzekeraars willen hun winst maximaliseren en blokkeren daarom ook al jaren de uurlonen van autoherstellers", zegt voorzitter van de vzw Rudy Malfait. "Men laat uitschijnen dat wij de poenpakkers zijn, maar dat is niet zo."

De klant zou het grootste slachtoffer zijn: hij krijgt dan wel een vergoeding voor zijn wagen, maar die is veel lager dan de gangbare prijzen voor een tweedehandswagen. Met die te lage vergoeding moet er een nieuwe wagen en omniumverzekering betaald worden.

Volgens de federatie van van verzekeraars, Assuralia, worden wagens sneller total loss verklaard omdat er nu meer elektronica in zit. Assuralia wijst er ook op dat de consument altijd kan kiezen voor een nieuwe expertise, mocht hij zijn auto toch willen laten herstellen. De berekening kan dan bijvoorbeeld gemaakt worden bij een goedkopere garage, klinkt het.

De carrossiers vinden het ook een probleem dat sommige verzekeraars experts onder druk zetten om de herstelkosten zo laag mogelijk in te schatten. "Het is logisch dat een verzekeringsmaatschappij let op het kostenpeil van de herstellingen", zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia. "Maar een expert moet een bijna wetenschappelijk gefundeerde benadering volgen en op grond van beroepskennis een juist oordeel vellen. Ook hier kan de consument eventueel een nieuwe expertise vragen."