Direct naar artikelinhoud

Engeland in de ban van seksschandaal op 'No. 10'

Wie zijn de hoofdpersonen bij een seksschandaal op Downing Street nummer 10? Na een smeergeldaffaire is Westminster nu in de ban van dat andere bijverschijnsel in de Engelse politiek: seks. Kortom, oude tijden herleven. Tot ongenoegen van David Cameron.

David Cameron en zijn vrouw Samantha hadden gehoopt op een rustige vakantie in Ibiza, even weg van de drukte in Londen. Hij had buiten de zondagskranten gerekend. Terwijl de kwaliteitskranten volstonden met smeergeld en omkooppraktijken in het parlement, richtte de Mail on Sunday zich op de ambtswoning van de premier, met 'No 10 rocked by secret love affair' op de voorpagina. Voor Cameron was het niet helemaal een verrassing. Hij zou namelijk "geschokt" geweest zijn toen de affaire hem ter ore was gekomen, om daarna wit weg te trekken.

Om juridische redenen kon de krant de namen van de betrokkenen niet openbaar maken. Op Twitter bleef het verdacht stil,wat mogelijk te wijten is aan een recente smaadzaak waarbij de vrouw van de kamervoorzitter is veroordeeld tot een fikse som smartengeld nadat ze een politicus op Twitter ten onrechte van seksueel misbruik had beschuldigd. Labour-Kamerlid Chris Bryant, die een hoofdrol speelde bij het News of the World-schandaal, meldde dat als de namen bekend worden het de ondergang zal inluiden van de premier.

Wie de tortelduiven zijn, is eigenlijk niet zo belangrijk. Het probleem is dat Camerons regering gelijkenissen begint te vertonen met die van de geplaagde John Major. Zo is er de opstand van de eurorebellen, door Major bestempeld als 'bastards' en door Cameron als 'loonies'. Vervolgens was er de herhaling van corruptiepraktijken die de Tories indertijd de hardnekkige bijnaam 'the nasty party' hebben bezorgd. En nu de seksaffaire, die doet denken aan het overspel van de 'saaie' Major met collega-minister Edwina Currie.