Direct naar artikelinhoud

Favela funk: Rio swingt richting WK

Ze noemen zichzelf funkeiros, en ze dansen al jarenlang in de volkswijken en favela's van Rio de Janeiro. Wisten zij veel dat de combinatie van hun bezwete, atletische lichamen en hun funky dansstijl ooit nog geld in het laatje zou kunnen brengen.

Vincent Rosenblatt, een Parijse fotograaf die tien jaar geleden naar Rio verhuisde, ontdekte hun muziek, raakte geïntrigeerd door hun bewegingen en kreeg een inkijk in hun leven in de favela's.

"Voor hen is dit geen pose, geen act, maar een manier van leven", zo getuigt hij. "Een heel aparte subcultuur in de favela's, die voor één keer niets met drugs of geweld te maken heeft."

En dus leerde Rosenblatt hen finaal ook zichzelf in beeld te brengen, waarop hij de foto's commercialiseerde via zijn agentschap.

"Het vreemde is dat je dit soort taferelen nooit meer te zien krijgt in de wijken die door de politie en het leger gepacificeerd zijn. De ordediensten stelden er paal en perk aan, waardoor die favela's nu verworden zijn tot ietwat zielloze slaapsteden", klinkt het. "Maar twintig kilometer verderop, in de hippe clubs van Ipanema en Copacabana, dansen de jeugd en de toeristen op dezelfde verboden hits. Hen laat de politie wel met rust." De funkeiros zijn er al in Brazilië, nu nog het sambavoetbal.

---

> Party time in club Fazenda F.C in de favela São João do Meriti bij Rio de Janeiro. Als de temperatuur oploopt, gaan de T-shirts uit, want de meisjes moeten worden verleid. En daar mag dan best een beetje homo- erotiek aan te pas komen.

> De tatoeages beelden zijn zoon en dochters uit, op de hanger staat de naam van een overleden kind. Funkfeest in Morro do São João, een favela vlak bij Copacabana.

> 'Swing'-pauze tijdens een optreden van het dj- en artiestencollectief CurtisomRio in Club Mourisco, Botafogo. Noord-Amerikaanse slows geven de funkeiros even wat ademruimte