Direct naar artikelinhoud

'Modellen eten tissues om dunner te worden'

Watten eten en aan het infuus liggen. Modellen gaan tot het uiterste om graatmager te worden en blijven, stelt ex-hoofdredactrice van de Australische Vogue Kirstie Clements in een onthullend nieuw boek.

"Voor de mode-afdeling gaat het allemaal om de foto. Ze maken zichzelf wijs dat de meisjes genetisch bevoorrecht zijn of dat ze zo dun zijn geworden door yoga of gojibessen te eten. De modewereld is hardvochtig." In haar pas verschenen boek The Vogue Factor neemt Kirstie Clements geen blad voor de mond. In mei vorig jaar werd zij, na dertien jaar, plots ontslagen als hoofdredactrice van de Australische Vogue. Vrijwel meteen begon zij te werken aan een onthullend relaas over haar voormalige biotoop: de Vogue-redactie.

Een wraakactie op Vogue, menen sommige insiders. Anderen prijzen de eerlijkheid van Clements. Ze beschrijft hoe modellen zich uithongeren om graatmager te blijven. Sommigen eten tissues om een vol gevoel te krijgen. Clements citeert een anoniem Russisch model dat vertelt over een vriendin die werkte als zogehetenfitting model. Veel modehuizen gebruiken zulke meisjes om nog niet afgewerkte collecties uit te testen. Daardoor moest ze continu dun zijn en "lag ze vaak in het ziekenhuis aan een infuus".

Mager zijn in Australië is daarbij niet hetzelfde als mager zijn in Frankrijk, geeft Clements aan. "Als een model veel werk kreeg in Australië moest ze nog twee maatjes afvallen totdat ze Paris thin was, zoals de mode-afdeling van Vogue het noemt." Het zorgt ervoor dat enkele modellen dagenlang niks aten en uiteindelijk amper nog op hun benen konden staan. Ook ondergingen meisjes borstverkleiningen om er magerder uit te zien.

Tijdens haar hoofdredacteurschap nam Clements maatregelen om de excessen tegen te gaan. Zo mochten er geen modellen jonger dan zestien jaar in haar blad verschijnen en ondersteunde ze het zogenaamde Health Initiative. Dat programma, gesteund door negentien Vogue -hoofdredacteurs, moet ervoor zorgen dat meisjes worden voorgelicht en toegang hebben tot voldoende gezond voedsel.

Hoe schokkend ze ook zijn, de onthullingen van Clements staan niet alleen. In september vorig jaar deed het Russische model Kira Dikhtyar al een boekje open. Zij gaf aan dat haar collega's gebruik maken van dagelijkse darmspoelingen, laxeermiddelen, amfetamines en hongeronderdrukkers om in de kleding te passen. In 2010 sprak het Amerikaanse model Amy Lemons - een voormalig Vogue-model - zich uit. Net als Clements getuigde zij over modellen die watten eten om de honger te stillen.