Direct naar artikelinhoud

Winst betekent reuzenstap richting Rio

Met winst tegen Schotland zetten de Rode Duivels vanavond een reuzenstap richting Rio. Dat leert, jawel, de mathematica. Tien op twaalf geeft 83 procent kans op kwalificatie. Het kan, tegen een Schotse ploeg in crisis. 'We willen emotie brengen.'

Op de FIFA/Coca Cola Ranking, het ding is gesponsord, staat naast België op nummer 30 een groen pijltje omhoog: tien plaatsen gestegen. Naast Schotland, nummer 56, staat een rood pijltje naar beneden: negen plaatsen gedaald. Het schetst de context van de wedstrijd van vanavond: winners versus losers. België heeft zeven punten in Groep A, Schotland heeft er twee.

België is de favoriet, maar bondscoach Marc Wilmots stond gisteren waar hij desgevallend altijd staat: zwaar op de rem. "De ranking geeft geen juiste weergave van de sterkte van de Schotten", zegt hij. "Het is een team dat heel snel omschakelt, met mensen die razendsnel in de zestien komen. Heel moeilijk om tegen te spelen."

Kan allemaal best zijn natuurlijk, maar België moet vanavond winnen. Dan kunnen de Rode Duivels met tien op twaalf en het best mogelijke gevoel in winterreces. De volgende kwalificatiewedstrijd voor Brazilië volgt pas op 22 maart 2013, uit bij Macedonië. Ook al speelt ons land tussendoor wel nog vriendschappelijk in Roemenië en thuis tegen Slowakije.

Mathematica

Met tien op twaalf zet ons land een reuzenstap richting Rio. Dat leert de specialiteit van het huis: met name de mathematica. Infostrada, een bureau in sportstatistieken, analyseerde dertig ploegen die hun kwalificatiecampagne startten met tien op twaalf: vijfentwintig daarvan gingen naar het WK. Het geeft de Rode Duivels moed. "We bleven al veel te lang weg op een groot toernooi", zegt bijvoorbeeld Thomas Vermaelen. Dat is wat vanavond op het spel staat: ofwel in de driver's seat, ofwel een plaatsje op een krappe achterbank.

Marc Wilmots, op dreef op zijn laatste persconferentie, houdt de opstelling geheim. "We gaan onze wapens niet op voorhand prijs geven", zegt hij. De hamvraag is: met Eden Hazard of zonder Eden Hazard. De ploegmaats waren gisteren opvallend streng voor de Belgische ster van FC Chelsea: "Eden heeft niet de aanleg om zich in balverlies direct goed te herpositioneren", zegt Axel Witsel. "We herinneren hem daar allemaal aan." Ook Thomas Vermaelen antwoordt genuanceerd op het onderwerp Hazard: "Eden is natuurlijk al veel langer een nationaal gespreksonderwerp. Iedereen verwacht veel van hem. Terecht. Mensen willen zijn prestaties van bij Chelsea ook zien in de nationale ploeg. Maar het komt er niet altijd uit. We kennen zijn kwaliteiten: technisch is hij de meest begaafde van deze ploeg." Opvallend: het is geen pleidooi voor een basisplaats voor Hazard: "Zelfs als hij op de bank zou starten, kan hij als invaller het verschil maken."

'Verenigen'

De discussie rond Hazard is het enige 'thema' binnen de nationale ploeg op dit moment. Verder is er alleen positivisme. Over de afwezigheid van Marouane Fellaini, één van de sterren van de Premier League, is nauwelijks een woord gerept. Spelers trainen met plezier in wat minstens van buitenaf een hechte groep lijkt. Eén Angelsaksische journalist vroeg zich daarom af hoe dat nu zat met die verhalen over communautaire breuklijnen binnen de Belgische selectie. "Die zijn er nooit geweest", zegt Marc Wilmots. "België heeft een geweldige cultuur, met een mooie mengeling van drie talen. In het buitenland realiseer ik me vaak dat ik in een buitengewoon land woon, met het patriottisme dat we vandaag kennen: we kunnen een stadion van honderdduizend mensen uitverkopen. Er is geen probleem van taal."

De bevlogen speech was niet bedoeld als statement na een Vlaams-nationalistische verkiezingsoverwinning. "Dat is politiek", aldus Wilmots. "En aan politiek doen wij niet mee. Wij willen alleen verenigen en emotie brengen."