Direct naar artikelinhoud

'Ne me quitte pas' van Jacques Brel op 1 in '100 op 1'

'Ne me quitte pas' van Jacques Brel staat dit jaar op de eerste plaats in de '100 op 1' van Radio 1. Op nummer twee volgt 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud. 'Eerste sneeuw' van Jan De Wilde eindigt op de derde plaats.

De 'eeuwige nummer één' van '100 op 1', het nummer 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud, werd dit jaar door Jacques Brel van de troon gestoten. 'Ne me quitte pas' eindigt voor de tweede keer op de hoogste plaats in de Radio 1-top, die zaterdag voor de elfde keer werd uitgezonden. De Top 100 wordt samengesteld door de luisteraars. De top tien van '100 op 1' wordt pas tijdens de uitzending zelf door de luisteraars bepaald.

In de top 100 staat zowel Brel als dEUS met vijf songs in de lijst. Ze worden gevolgd door Raymond van het Groenewoud met vier liedjes en Daan met drie. In vergelijking met vorig jaar staan er dertien nieuwe songs in de lijst.

Arno eindigt als enige twee keer in de top tien: solo met 'Les yeux de ma mère' op de achtste plaats en met 'Oh la la la' van TC Matic op tien.

Het recentste nummer is 'Misunderstood' van Douglas Firs op 99 en het oudste is 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel. Dat dateert van 1959. De hoogste nieuwkomer is 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal op 52.

In '100 op 1' staan 43 Nederlandstalige nummers, 45 Engelstalige, tien Franstalige en twee instrumentale, waaronder 'Bluesette' (1962) van Toots Thielemans.

De volledige lijst vindt u terug op de website van Radio 1.

MoMA neemt videospellen in kunstverzameling op

Pac-Man in de plaats van Picasso en Spacewar in de plaats van Warhol. Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft videospellen tot kunst verklaard, of toch minstens enkele.

Het vermaarde museum neemt 40 videospellen in zijn verzameling op. Klassiekers als Pac-Man (1980), Tetris (1984) en Sim City 2000 (1994) zijn de eerste.

"Zijn videospellen kunst?", stelde het museum zichzelf de vraag. "Dat zijn ze zeker", luidt het antwoord. "Vooral zijn ze echter design. De spellen werden uitgezocht als buitengewone voorbeelden van interactief design." Belangrijk zijn echter niet alleen de visuele kwaliteit en de esthetische ervaring, maar ook andere aspecten, "van de elegantie van de programmering tot het creëren van een bepaald gedrag bij de speler".

MoMA heeft nog enkele klassiekers op zijn verlanglijstje staan, zoals Pong (1972), Snake (jaren 70), Space Invaders (1978), Donkey Kong (1981), Super Mario Bros (1985) en The Legend of Zelda (1986). Daarbij ook Spacewar!, het allereerste computerspel uit 1962

De demarche van het MoMA heeft inmiddels al kritiek uitgelokt. In de Britse krant The Guardian schrijft criticus Jonathan Jones waarom hij vindt dat videospellen géén kunst zijn. "Loop door het MoMa en kijk naar de meesterwerken van Picasso en Jackson Pollock. Wat je ziet is telkens een persoonlijke visie. Een kunstwerk is de reactie van één persoon op het leven. (...) Kunst kan gemaakt worden met een penseel en als ready-made, maar het moet een daad van persoonlijke verbeelding zijn. Videospellen zijn een speeltuin waar een speler en een programma op elkaar reageren. Dat is geen kunst."

Amnesty verwijdert Vlaamse schrijvers uit bibliotheek

In Gent en Antwerpen zijn zaterdagmorgen de boeken van elf Vlaamse schrijvers uit de bibliotheken gehaald en vervangen door een bordje "wegens belastende inhoud verwijderd". Met de actie wil Amnesty International actie voeren voor vrije meningsuiting overal in de wereld.

De boeken van onder anderen Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts en David Van Reybrouck worden tien dagen lang uit de bibliotheekrekken verbannen."

De bezoeker vindt de boeken terug aan de balie met een boodschap van Amnesty International: "Gelukkig genieten onze schrijvers in België van vrijheid van meningsuiting." Meer dan 120 Vlaamse bibliotheken doen mee met de actie. In Gent kreeg de campagne steun van schrijfster Annelies Verbeke en in Antwerpen van Saskia De Coster en Dimitri Verhulst.

Shakira aangeklaagd door ex-vriend

De Colombiaanse popzangeres Shakira wordt aangeklaagd door haar ex-vriend en voormalige manager Antonio de la Rua. Hij eist 77 miljoen euro van haar omdat hij vindt dat hij de 'architect' was van het zakenplan dat haar tot wereldster gemaakt heeft.

De La Rua vergezelde Shakira tijdens haar eerste wereldtournee The Tour of the Mongoose, een tournee die uiteindelijk verlieslatend bleek te zijn. Achteraf zou het koppel overeen gekomen zijn dat hij een deel van de opbrengst van haar volgende tournee kreeg in ruil voor zijn expertise. Die afspraak die in 2004 gemaakt is, zou volgens gerechtsdocumenten echter enkel mondeling gemaakt zijn en nooit op papier gestaan hebben.

Het koppel ging in 2010 uit elkaar, maar hij bleef nog een jaar haar zakenpartner. Shakira heeft nu een relatie met voetballer Gerard Piqué van FC Barcelona.