Direct naar artikelinhoud

ACW-dossier weegt op imago CD&V

Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt dat de intense samenwerking tussen CD&V en ACW leidt tot belangenvermenging. Zelfs bij CD&V- kiezers is dat nagenoeg de helft. Het vertrouwen in boegbeeld Kris Peeters is wel groot.

In opdracht van De Morgen en VTM peilde onderzoeksbureau Ipsos onder meer naar de impact van de onthullingen rond de christelijke arbeidersbeweging. De resultaten spreken voor zich. Op de vraag of een intense samenwerking tussen ACW en CD&V tot belangenvermenging leidt, antwoordt 29 procent 'helemaal mee eens' en 43 procent 'eerder mee eens'. Tegenover de 72 procent die graten zit in de nauwe banden staat slechts 6 procent die het 'helemaal oneens' is met de vraag en 22 procent die het er 'eerder mee oneens' is.

In het stemhokje

Als gekeken wordt naar de houding van de CD&V- en N-VA-kiezers in dit dossier, blijkt dat ongeveer de helft van de CD&V'ers (48 procent) oordeelt dat er sprake is van belangenvermenging. Bij het N-VA-electoraat loopt dat op tot 84 procent.

De nauwe banden tussen partij en arbeidersbeweging hebben volgens de ondervraagden ook een invloed op de werking van de partij. 70 procent is het eens met de stelling 'Omdat het ACW te nauw verbonden is met CD&V komt een correcte werking van de partij in het gedrang'. 30 procent is het hiermee eerder of helemaal oneens. Ook hier staat de helft van de CD&V-kiezers (50 procent) achter de stelling. Bij de N-VA-kiezers gaat het om 82 procent.

Goed voor het imago van de christendemocraten is het dossier zeker niet. Vraag is of dat de partij ook zal worden aangerekend in het stemhokje. Er is immers ook positief nieuws voor CD&V. Vlaams minister-president Kris Peeters, het CD&V-boegbeeld voor de verkiezingen van 2014, boezemt duidelijk vertrouwen in. 7 op de 10 Vlamingen zijn het eens met de stelling dat Peeters in staat is om de toekomstige politieke uitdagingen tot een goed eind te brengen. 55 procent is het 'eerder eens', 15 procent 'helemaal eens' met die stelling.

Daarmee scoort de CD&V'er beter dan N-VA-voorzitter Bart De Wever. 6 op de 10 Vlamingen denken dat de Vlaams-nationalist de toekomstige politieke uitdagingen tot een goed eind zal brengen. De harde kern - ondervraagden die het er helemaal mee eens zijn - is wel iets groter dan bij Peeters (21 procent). 39 procent is het er 'eerder mee eens'.