Direct naar artikelinhoud

Intact skelet van soldaat opgegraven in Waterloo

Bijna 200 jaar na de Slag bij Waterloo is het volledige skelet van een jonge soldaat blootgelegd op het wereldberoemde slagveld. Zijn nationaliteit is voorlopig onbekend.

Bouwvakkers stootten op het lichaam tijdens werken om de site herin te richten. Volgens archeologen gaat het om een zeldzame vondst. Ze hopen nu ook zo snel mogelijk de nationaliteit en de identiteit van de jongeman te achterhalen.

De stoffelijke resten zijn na twee eeuwen bijzonder goed bewaard gebleven. Er werden ook delen van zijn uitrusting teruggevonden: munten, een lepel en knopen van zijn uniform. Tussen de ribben van de soldaat is de kogel van een musket te zien. "Je ziet hem bijna sterven voor je ogen", aldus archeoloog Dominique Bosquet. Het skelet ligt amper 40 centimeter onder de aarde, wat erop zou wijzen dat hij inderhaast is begraven.

Musketkogel

Het is nog niet duidelijk welke nationaliteit de soldaat had. "Maar aan de hand van zijn uniformknoppen kun je uitmaken tot welk leger de soldaat behoorde", zegt Napoleonkenner Johan Op de Beeck. Hij schreef net Napoleons nachtmerrie, over Napoleons veldtocht naar Rusland. Dat de soldaat is getroffen door een musketkogel, zou er volgens Op de Beeck op wijzen dat het om een Franse ruiter gaat. "De Franse cavalerie heeft die dag negen keer aangevallen, telkens met 10.000 ruiters. Zij werden genadeloos neergeschoten door het Engelse leger van de hertog van Wellington."

Toch was het gebied waar de soldaat is gevonden in Engelse handen. Op de Beeck heeft bovendien nog een betere reden om aan te nemen dat het om een Brit gaat. "Dat de soldaat werd begraven, is een eer die een Fransman niet werd gegund: die werd meestal verbrand of in een massagraf gedumpt."

Op 18 juni 1815 werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte bij Waterloo verslagen door een alliantie van Britten, Pruisen, Nederlanders en Belgen. Zowat 200.000 soldaten bekampten elkaar op een gebied van amper vier vierkante kilometer. De veldslag was het begin van het einde voor Napoleon. Na zijn nederlaag werd hij opgepakt en stierf hij in ballingschap op het eiland Sint-Helena.