Direct naar artikelinhoud

De Gucht: 'Heb het recht om mij kwaad te maken'

Eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) blijft achter de drie brieven staan die hij naar de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stuurde. In die brieven drong De Gucht erop aan om de gewestelijke directeur Karel Anthonissen van zijn dossier te halen.

In De zevende dag ontkende De Gucht gisteren dat het om intimidatie gaat. "Ik heb het recht om mij te verdedigen en mij kwaad te maken. Het is meneer Anthonissen die mij aanvalt en die trouwens ongelijk gekregen heeft van het hof van beroep. Dat heeft duidelijk gezegd dat er geen vermoedens van fraude zijn en dat de procedure niet eens mocht worden begonnen, laat staan het bankonderzoek", zegt De Gucht.

"Diezelfde meneer Anthonissen heeft een aanslag getekend van meer dan een miljoen hoewel hij van het dossier was afgezet door zijn oversten. Dat is de reden waarom hij nu een sanctie krijgt."

De Gucht zegt dat hij op de brieven, die De Tijd dit weekend onthulde, nooit antwoord heeft gekregen en heeft er "geen enkel probleem mee" dat ze nu naar boven komen. "Ik vind dat men als burger het recht heeft om zich te verdedigen en zich kwaad te maken tegenover ambtenaren die zich op een totaal onaanvaardbare manier gedragen en de vrijheid inperken van burgers zonder dat daar enige reden toe is."

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) lijkt allerminst overtuigd door de uitleg van de eurocommissaris. Volgens de socialist zijn de brieven helemaal "niet vanzelfsprekend". "Ik kan weinig zeggen over wat De Gucht normaal vindt of niet. Ik hoop alleen dat hij weet dat hij niet meer mag dan een normale burger in dit land. Maar ik heb het volste vertrouwen in de leidende ambtenaar van het BBI. Hij weet dat als hij dat soort brieven krijgt, van wie dan ook, van een eurocommissaris of van anderen, dat hij iedereen op dezelfde manier moet behandelen. Dat De Gucht brieven schrijft is voor zijn rekening. Als het maar geen impact heeft op het dossier."