Direct naar artikelinhoud

Qatar kan organisatie WK 2022 nog kwijtspelen

De kans bestaat dat Qatar binnenkort de organisatie van het WK voetbal 2022 kwijtspeelt. In mei zou de ethische commissie van de FIFA tijdens zijn jaarlijks congres het uitvoerend comité adviseren om een nieuwe stemming te houden.

Aanleiding zijn de geruchten dat Qatar de toewijzing voor het WK gekocht zou hebben. De verhalen over die vermeende omkoping doken twee jaar geleden voor het eerst op en werden onlangs nieuw leven ingeblazen door extra onthullingen in het Franse weekblad France Football. Volgens dat blad is UEFA-voorzitter Michel Platini in hoogsteigen persoon betrokken.

Het Duitse blad Sport Bild doet daar zelfs nog een schep bovenop en zegt weet te hebben van een ontmoeting in 2010 tussen Platini, de bestuurstop van Paris Saint-Germain (dat in Qatarese handen is), de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en een Qatarese emir. Tijdens die vergadering zouden Frankrijk forse investeringen zijn beloofd in ruil voor Platini's steun aan het Qatarese bod voor het WK 2022. Een van de bewijzen dat Platini werkelijk op dat aanbod zou zijn ingegaan, ziet het blad in het feit dat zijn zoon Laurent één jaar later een hoog postje kreeg aangeboden bij dezelfde Qatarese investeringsgroep die PSG in handen heeft.

Michael Garcia, het hoofd van de ethische commissie van de FIFA, beloofde enkele weken geleden al dat er een grondig onderzoek zal worden gevoerd naar alle beschuldigingen. Volgens bronnen binnen het uitvoerend comité lijkt de conclusie echter al vast te staan: de FIFA zal gevraagd worden om Qatar het WK af te nemen en een nieuwe stemming te organiseren. In dat geval zouden oorspronkelijke kandidaten als de Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea opnieuw in aanmerking komen.