Direct naar artikelinhoud

Waarom Will Tura nooit doorbrak in Nederland

Veertig jaar na zijn eerste hit is duidelijk waarom Will Tura nooit in Nederland doorbrak. De keizer van het Vlaamse lied zag zijn carrière gefnuikt door een Rotterdams bedrijf dat ervoor zorgde dat zijn hit nooit op de Nederlandse radio werd gedraaid, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De zaak gaat terug tot 1964, en werd zondagavond bovengehaald in het tv-programma De Neus van Pinokkio van Bart Peeters. Toen Tura zijn eerste hit had in ons land met 'Draai dan 797204', wou de charmezanger ook in Nederland doorbreken. Maar zijn producer vergat na te gaan of het lied niet overeenkwam met een bestaand telefoonnummer. Dat was het geval, en mensen die het lied hoorden belden massaal naar 797204. Daar kregen ze een medewerker aan de lijn van het voormalige laadbedrijf T&G Gibb.

De directeur van het bedrijf was zo kwaad dat hij een klacht indiende. Een rechter bepaalde dat radiozenders die de Vlaamse hit wilden draaien een boete van 200 gulden riskeerden. Tura zag zijn carrière gefnuikt en werd in Nederland nooit zo groot als bij ons.