Direct naar artikelinhoud

Weerstand tegen fusieplannen Picanol

Het adviesbureau ISS (Institutional Shareholder Services), raadt de minderheidsaandeelhouders van de chemiegroep Tessenderlo aan de fusie met Picanol op de komende aandeelhoudersvergadering af te blokken.

Picanol-CEO Luc Tack kan ISS niet licht wegzetten. Het bureau geeft bij fusies en overnames stemadvies aan meer dan 1.500 fondsen en institutionele beleggers. "We zien geen strategische motieven voor de fusie. Er zijn geen duidelijke synergieën", zegt ISS. "De deal lijkt vooral opgesteld in het voordeel van Tack, zodat hij de controle over de fusiegroep kan verwerven zonder een overnamepremie te moeten betalen." De kritiek komt van alle kanten. Meryl Witmer, bestuurder bij Berkshire Hathaway, heeft al laten weten met haar fonds Eagle Capital tegen te stemmen. Ook het beurshuis ABN AMRO kraakt de transactie af.

De aandeelhoudersvergadering vindt waarschijnlijk plaats op 23 februari. Om dan groen licht te krijgen, moet 75 procent van de aanwezigen ja stemmen. Tack kan daarbij, ondanks een duidelijk belangenconflict, alvast de Tessenderlo-aandelen van Picanol en Symphony Mills (goed voor 34,5 procent van het totaal) in de schaal werpen. De andere aanwezigen moeten al minstens 11,5 procent van Tessenderlo vertegenwoordigen om de deal af te blokken. En die moeten dan ook allemaal tegen stemmen.