Direct naar artikelinhoud

Black-outs dreigen door heropstart kernreactoren

Als de kerncentrales van Doel en Tihange weldra weer op volle kracht draaien, dan dreigen ze het energienetwerk te overbelasten, met black-outs als gevolg. De producenten van zonne- en windenergie vragen om de heropstart minstens tot na de zomer uit te stellen.

De snelle herstart van Doel 3 en Tihange 2 dreigt ons energienetwerk lam te leggen, zo waarschuwt PV-Vlaanderen, de sectorvereniging voor zonne-energie. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) besloot afgelopen vrijdag dat de twee kernreactoren opnieuw veilig en klaar voor productie zijn. "De reactoren hebben een jaar stilgelegen. Maar inmiddels is het energieverbruik gedaald door de crisis en besparingsmaatregelen, terwijl de zonne- en windenergiesector gegroeid zijn", legt voorzitter Alex Polfliet uit.

Wat hem betreft, kan ons land voorlopig perfect zonder de twee reactoren: "Ondanks waarschuwingen voor black-outs zijn we de strenge winter zonder problemen doorgekomen. We hebben geen enkele gascentrale - een noodoplossing - moeten gebruiken." Die nieuwe toevloed van nucleaire energie dreigt zelfs het netwerk te overbelasten, wat tot black-outs kan leiden. "Niet dat daardoor alles platvalt, zoiets verloopt in fasen. Omvormers die zonne-energie in bruikbare elektriciteit omzetten, kunnen daardoor wel uitvallen."

Op pinkstermaandag vorig jaar was het al bijna zover, zegt Polfliet, en toen draaiden de reactoren nog. Idem voor tweede paasdag dit jaar, een winderige en zonnige dag met weinig vraag naar energie, weten ze bij netbeheerder Elia.

"Daarom is het nogal dwaas om de reactoren nu al opnieuw op te starten. We wachten beter tot na de zomer, als de vraag toeneemt en er minder zon is. Op zijn minst moeten we bekijken hoe de kerncentrales opnieuw geïntegreerd kunnen worden in het huidige aanbod", stelt Polfliet. Hij wordt daarin bijgetreden door Chris Derde, voorzitter van de Vlaamse WindEnergie Associatie (VWEA): "De hernieuwbare energieproductie is de afgelopen jaren fors toegenomen, en steeds meer mensen kiezen voor groene stroom. Er is dus minder nood aan de klassieke energiebronnen."

Die suggestie is niet onzinnig, bevestigt Elia-woordvoerster Barbara Verhaegen. "We zijn de winter perfect doorgekomen zonder de twee nucleaire centrales." Voor Elia maakt het op zich niet veel uit waar de energie vandaan komt, zolang er maar snel duidelijkheid is. "Komende winter verdwijnen ook enkele oude gascentrales, die moeten we wel compenseren. Maar hoe de energiemix eruit ziet, is aan de overheid om te beslissen." Het kabinet van de bevoegde minister Melchior Wathelet (cdH) wilde gisteren nog niet reageren.

Importeren

Dat we soms toch energie moeten importeren om aan de vraag te voldoen, is volgens Polfliet geen bezwaar. "Het is bijna goedkoper om kernenergie te importeren dan ze zelf te produceren. Al heeft eigenaar GDF Suez natuurlijk andere belangen. Het is zelfs zo dat we nu moeten betalen om onze energieoverschotten kwijt te kunnen in het buitenland." Polfliet pleit er nog voor efficiënte systemen te ontwikkelen waarbij de piekmomenten, zoals zonnige middaguren, optimaal gebruikt worden.