Direct naar artikelinhoud

Dierenasielen barstensvol

De zomervakantie is traditioneel een drukke periode voor dierenasielen, maar deze zomer slaat alles. Tal van centra zitten al overvol en moeten soms zelfs dieren weigeren. "We zitten zo goed als vol", bevestigt Willy Desmedt van De Schakel in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge. "Waarom het drukker is dan de vorige jaren, ik heb geen idee. Al sluit ik niet uit dat mensen die door de crisis een paar jaar thuis gebleven zijn, nu weer op reis gaan."

Het valt Desmedt trouwens op dat zijn asiel overstelpt wordt door katten, en in Eeklo is dat net zo. "Het is werkelijk extreem", zegt Pascal Van den Brande van vzw Vetas. "Het is echt een drukke zomer."

Ook Van den Brande heeft er het raden naar waarom de centra dit jaar zo snel zo vol zitten. Maar veel is volgens hem te wijten aan de impulsiviteit van mensen die niet nadenken voor ze een huisdier aanschaffen, en ze vervolgens met een smoesje weer dumpen. "Allergische kinderen is een klassieker", weet Alice Vanaken van vzw Bello. "Opvallend is wel dat kinderen allergisch worden aan het begin van de vakantie, en in september is het probleem weer opgelost."

Van den Brande vindt dat er strenger moet worden opgetreden tegen mensen die dieren dumpen.