Direct naar artikelinhoud

Belfius slaat alarm over groepsverzekeringen

De wettelijke minimumrentes op het aanvullend pensioen via een groepsverzekering liggen onhoudbaar hoog. Dat zegt Marc Raisière, de CEO van Belfius, in De Tijd. Hij roept de overheid op om snel tussenbeide te komen.

De wet op de aanvullende pensioenen (WAP) uit 2003 waarborgt een jaarlijks rendement van 3,25 procent op de stortingen door de werkgever. Maar zo'n rendement kunnen de verzekeraars steeds moeilijker bij elkaar harken wegens de bodemrentes op de financiële markten. De ondernemingen dreigen de dupe te worden. De verplichting om 3,25 procent te garanderen ligt juridisch bij de werkgever.

Raisière: "De toekomstige ministers van Economie en Pensioenen zullen de WAP moeten aanpassen. Ik ontmoet steeds meer ondernemers die er zenuwachtig van worden. Het verschil tussen de rente op tienjarige staatsobligaties, zowat 1,30 procent, en deze 3,25 procent is dermate groot dat de huidige ontslagnemende regering kan overwegen meteen tussenbeide te komen. Want voor de ondernemingen dreigen enorme kosten."

Marktleider AG Insurance bevestigt: "Het huidige niveau van de WAP-garantie die op de schouders van de werkgevers rust, is in de huidige omstandigheden niet realistisch."