Direct naar artikelinhoud

Niet meer, wel minder verkeersongevallen met vrachtwagens

Het aantal ernstige ongevallen met vrachtwagens is de afgelopen jaren licht gedaald. Dat blijkt uit de statistieken van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Een bestuurder was nog maar enkele uren daarvoor om het leven gekomen op de Antwerpse ring, of er gebeurde opnieuw een dodelijk ongeval op de E17. In de staart van de file reed een jonge twintiger in op een stilstaande vrachtwagen. Een dag eerder gebeurden ook al dodelijke ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken waren.

Raken vrachtwagens vaker betrokken bij ongevallen? Hoewel de berichten anders doen vermoeden, spreken de statistieken van het BIVV dat tegen. Het aantal verkeersongevallen met doden of gewonden is de afgelopen zeven jaar gestaag gedaald. In 2005 waren truckers betrokken bij 2.961 ernstige ongevallen. Vorig jaar lag dat aantal opmerkelijk lager: 2.310 ongevallen. Ook het aantal slachtoffers neemt af, van 3.982 in 2005 tot 3.089.

Ook is er volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid geen sprake van een zomerpiek. "In het begin van de zomer zijn er meestal iets minder ongevallen. Eind augustus, wanneer de vakantie op zijn einde loopt, is dat opnieuw iets meer. Maar de verschillen zijn zo klein dat ze niet significant zijn", zegt woordvoerster Sofie Van Damme van het BIVV.

De globale daling is volgens het verkeersinstituut te danken aan het optrekken van het aantal controles en de sensibiliseringscampagnes door de overheid. "Die maatregelen hebben een positief effect op het rijgedrag van truckchauffeurs en andere weggebruikers", aldus Van Damme.

In de eerste week van september lanceert het BIVV de campagne 'Terug naar School'. Daarmee wil het BIVV de aandacht vestigen op de veiligheid in het verkeer van schoolgaande kinderen.