Direct naar artikelinhoud

'Hoorzitting met religieuze leiders over homoseksualiteit nodig'

Als voorzitter van de Commissie Gelijke Kansen wil Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) alle religieuze leiders uitnodigen voor een hoorzitting rond homoseksualiteit en godsdienst.

Alle partijen zijn akkoord met het voorstel. Het is goed dat iedereen in het Vlaams Parlement hierachter staat, zegt Parys. "Dan kunnen we een echt gesprek hebben in een publiek forum over het spanningsveld tussen de religieuze visie op homoseksualiteit en de grondwaarden van gelijkwaardigheid waarop onze samenleving is gebouwd", schrijft hij in een opiniestuk in deze krant.

Vruchtbare dialoog

Aanleiding voor het opiniestuk en de hoorzitting is de uitzending van De afspraak woensdag op Canvas. Presentator Bart Schols vroeg rabbijn Aaron Malinski en imam Brahim Laytouss daarin hoe ze zouden reageren als hun zoon homo zou zijn. Rabbijn Malinski ontweek de vraag door meteen te verwijzen naar de joodse opvoeding, waarin jongeren zo veel mogelijk weg van verleidingen worden gehouden. Imam Laytouss gaf pas na lang aandringen toe dat hij het wel zou accepteren. Seksuele diversiteit is een uitdaging binnen de moslimgemeenschap, merkte hij ook op.

"Ik weet nog niet wanneer die hoorzitting zou plaatsvinden", zegt Parys. "Dat hangt af van de agenda, en van de beschikbaarheid van de religieuze leiders. Het is belangrijk dat ze allemaal aanwezig kunnen zijn, en dat iedereen voldoende tijd heeft om zich goed voor te bereiden. Enkel op die manier kan er een vruchtbare dialoog ontstaan.

"Het is een belangrijk en delicaat onderwerp, dus ik denk niet dat het goed is om dit te overhaasten. We willen niet aan steekvlampolitiek doen. Ik denk dat het nodig is dat dit onderwerp breed wordt besproken op de banken van het Vlaams parlement. Een publiek forum is nodig, en iedereen moet alle nodige vragen kunnen stellen."