Direct naar artikelinhoud

Marokkaan geweerd uit Van Gogh Museum

Het Amsterdamse Van Gogh Museum heeft een Marokkaanse Nederlander de toegang ontzegd. De man spreekt van 'verdachtmaking', het museum ontkent.

Op steeds meer plekken waar veel mensen samenkomen, gebeurt het: profiling. Speciaal getraind personeel scant de menigte op verdachte personen. Bij afwijkende situaties mogen ze bezoekers gericht vragen stellen over wat ze komen doen.

Jaouad werd in de wachtrij aangesproken door een profiler. "Wat kom jij hier doen?", zou die hem hebben gevraagd.

"In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen, ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk. Ik werd als enige aangesproken", vertelde Jaouad aan de website marokko.nl.

Toen hij boos werd, stuurde de beveiliging hem naar buiten. Het gesprek dat daar volgde, werd door Jaouad opgenomen met zijn telefoon. Te horen is hoe hij fulmineert over het feit dat hij uit de rij is gepikt 'omdat hij een Marokkaan is', terwijl hij 'gewoon de schilderijen wil zien'.

Jaouad mocht het museum niet meer in. Hij diende een klacht in bij het Meldpunt tegen Discriminatie en Moslimhaat.

Het museum stelt in een verklaring dat de profiler met Jaouad een servicegesprek wilde voeren. "Die zijn erop gericht om bezoekers bijvoorbeeld wegwijs te maken in het wachtrijgebied of bezoekers te informeren over stallingsmogelijkheden voor hun bagage', aldus de verklaring.

Volgens het museum reageerde Jaouad vrijwel meteen agressief. Toen ook het gesprek buiten niet tot kalmte leidde, werd hem "op basis van zijn geagiteerde gesteldheid" de toegang tot het museum ontzegd. Het museum benadrukt dat het "nooit bezoekers op grond van nationaliteit zal weigeren".

Jaouad denkt eerder aan een verkapte verdachtmaking. "Ik had geen tas bij me, stond gewoon rustig te wachten en heb aan niemand gezeten, waarom pikken ze mij uit de rij? Wat voor mij een leuke, interessante middag in een museum moest worden, is mij afgenomen."