Direct naar artikelinhoud

Eerste Nederlandse Anne Frank-film in de maak

Filmproducent Paul Ruven werkt aan een film over Anne Frank. Het werk moet rond de zeventigste sterfdag van Anne, in maart 2015, uitkomen. Dat maakte de regisseur van onder meer Filmpje! en De tranen van Maria Machita bekend. Volgens de producent gaat het om de eerste Nederlandse film over het Joodse meisje.

De makers zijn in gesprek met de Anne Frank Stichting, die onderzoek doet naar nieuwe inzichten in het leven van Frank op basis van recente verklaringen van de laatste getuigen die haar nog gekend hebben. Ruven stelt dat in zijn film een aantal hardnekkige fouten zal worden gecorrigeerd, "zodat we voor het eerst een juiste en waarachtige verfilming van het leven van Anne Frank zullen krijgen."

Hij heeft zich er altijd over verbaasd dat tot nu toe nog nooit een Nederlandse speelfilm over Anne Frank is gemaakt. "Haar leven is door allerlei buitenlandse regisseurs in het nabije en verre verleden wel verfilmd, zelfs door Hollywood. Maar in Nederland heeft niemand het tot nu toe voor elkaar gekregen. Dat is verbazingwekkend, want Anne Frank is toch ook een van de bekendste Nederlanders aller tijden."

Ruven verwacht niet dat hij in het Anne Frank Huis kan draaien. "De meeste scènes zullen we wellicht in een studio opnemen. We zullen ook een deel in een concentratiekamp moeten maken. Wellicht moeten we daarvoor uitwijken naar Hongarije."