Direct naar artikelinhoud

Te veel nietszeggende oppervlakkigheid

REGRESSION

Thriller/Horror
REGIE: ALEJANDRO AMENÁBARMET: ETHAN HAWKE, EMMA WATSON, DAVID THEWLIS
DUUR: 105 MIN.

Het zag er goed uit voor Regression. The Others-regisseur Alejandro Amenábar zou terugkeren naar het genre waarmee hij bekend werd, en de casting van de kieskeurige Emma Watson in een sleutelrol maakte het project alleen maar intrigerender.

Best wel jammer dus, dat het verhaaltje over een cynische agent (een routineuze, maar sterke Ethan Hawke) die het seksuele misbruik van een satanische sekte onderzoekt, te zelden weet te beklijven. Als slachtoffer van dienst blijft Watson zelf ook steken in een makke, eenzijdige prestatie.

Misschien wil Amenábar wel te veel in Regression: zijn fascinatie voor duivelsrituelen moet te vaak plaatsmaken voor een kritische benadering van godsdienstwaanzin en het blinde geloof in psychiatrische wonderen. Ook al omdat net pseudo-psychologische analyses vaak de bovenhand nemen.

Nochtans toont de Spaans-Chileense regisseur nog steeds dat hij niet veel nodig heeft om een lugubere sfeer te creëren. Misschien had hij voluit die kaart moeten trekken, want zijn poging om personages van vlees en bloed te creëren blijft te vaak steken in entertainende, maar nietszeggende oppervlakkigheid. (EWC)