Direct naar artikelinhoud

Wat de man deze zomer draagt

Sportief, jong, maar met respect voor zijn klassiekers. Zo ziet de man er volgens het Belgische merk Les Hommes deze zomer uit. Dat bleek tijdens de Italiaanse modeweek.

In een zonnig Milaan kwamen afgelopen week inkopers, modellen en journalisten uit alle windstreken bij elkaar om de mannenmode van voorjaar 2015 te bekijken. Zaterdag showde ook Les Hommes. Het merk van Tom Notte en Bart Vandebosch ontstond in de Antwerpse academie en bestaat sinds 2003. Het duo wordt weleens het meest Italiaans van alle Belgen genoemd. Hun tailoring met knap gesneden pakken en foutloze snit voelt inderdaad erg Milanees aan. "Maar onze diepgravende research bij elk seizoen is dan weer helemaal Belgisch", zegt Tom Notte. Voor deze collectie lieten de twee zich inspireren door de sportwereld.

"De man van vandaag combineert een pak met een pet en sportschoenen of een mocassins met een sweatshirt", vertelt een zichtbaar opgeluchte Bart Vandebosch in de zweterige coulissen na de show. Zijn partner Notte voegt toe dat de knipoog naar het verleden die doorgaans in hun silhouetten zit, komende zomer verdwijnt. "We trekken voluit de kaart van de moderniteit, sommige looks ogen haast futuristisch."

Dat vertaalt zich in een voorjaarslijn met sportieve materialen als neopreen (de stof die gebruikt wordt voor surfpakken, bomberjackets, jumpsuits) en klassieke materialen als jacquard. Voor de lederen tops die uit verschillende driehoeken bestaan leenden Notte en Vandebosch een techniek uit de sportwereld.

De stuks ogen als patchwork, maar bestaan uit lappen leder die op sweaters werden gelijmd. Metallic hemden zorgden dan weer voor een vleugje Italiaanse flair. De donkere collectie had slechts één print waarbij de twee zich baseerden op het vloeiende werk van beeldhouwer Richard Serra. "We volgen zijn kunst al van in de academie, maar hebben nooit rond zijn beelden gewerkt", zegt Notte. "Bij deze collectie voelde het juist aan."

De twee beleefden een "vreselijk vermoeiende week". Naast een modeshow moest het duo ook hun eerste boetiek in Milaan op poten zetten. "Het waren stresserende dagen", knikt Vandebosch. "Stuks vallen op het laatste ogenblik weg en de winkel was begin deze week nog een werf, maar op het laatste nippertje is alles gelukt."